СИМОНА РУСЕВА

Убит е нападателят на кино в германския град Фирнхайм, федерална провинция Хесен.

Това съобщи вътрешният министър на провинцията Петер Бойт.

В 14,45 ч днес е постъпил сигнал в полицията – маскиран мъж, въоръжен с пушка, е нахълтал в един от киносалоните на градския киноцентър “Кинополис”. Нападателят е възпроизвел 4 изстрела във въздуха. Настъпила е паника, с писъци много от зрителите успели да напуснат салона.

Незабавно на местопроизшествието са пристигнали барети и спецчасти за борба с тероризма. Последните са били докарани с хеликоптери от близкия град Франкфурт на Майн. Извършена е била операция по залавянето на нападателя, при която той е бил смъртоносно покосен.

“До този момент не ми е известно да има други пострадали лица”, оповести вътрешният министър Бойт.

По-рано много медии съобщиха за ранени – между 25 и дори 50 души. После пък се твърдеше, че те не са пострадали от куршуми, а от сълзотворен газ.

Все още не се знае какъв е бил мотивът на въоръжения мъж да нахълта в киносалона. Според свидетели той е правил впечатление на несигурен и дезориентиран човек.

Още в началото на операцията по залавянето на нападателя, продължила повече от два часа, полицията наложи забрана за изнасяне на информация. От болниците обаче казаха, че е задействан план и има готовност да бъдат приети голям брой ранени.

Преди малко за някои подробности съобщи мениджърката на “Кинополис”: “Забелязах, че нещо се е случило. Веднага алармирах полицията и наредих на персонала да напусне сградата.”

В това време въоръженият мъж взима за заложници зрителите, които не са успели да избягат.

Според изнесената до този момент информация няма данни за терористичен акт.