Белгийски съд разреши днес един от основните обвиняеми за атентатите в Париж и в Брюксел да бъде екстрадиран във Франция.

Мохамед Абрини (31 г.) е белгиец от марокански произход. Той е обвинен, че е закарал в Париж единственият останал жив атентатор от 13 ноември м.г. Салах Абдеслам.

След ареста му тази година в Брюксел белгийското следстие установи, че той е "мъжът с шапката", невзривилия се трети атентатор на летището на белгийската столица на 22 март, който избяга от местопрестъплението, оставяйки след себе си сак с 15 килограма експлозив.

По-рано тази година Белгия предаде на френското правосъдие Абдеслам. Като участник в подготовката на двата атентата Абрини е ключов свидетел и за белгийското правосъдие.

По-рано през деня белгийският френскоезичен всекидневник "Соар" съобщи, че жандармерията в Камбре, френско градче близо до границата с Белгия, е разпитвала Абдеслам и спътниците му Мохамед Абрини и Хамза Атту половин час на 14 ноември, деня след атентатите в Париж, след което ги е пуснала да продължат към Брюксел.

Приятелите на Абдеслам го прибират с кола от Париж след негово обаждане, след като той в последния момент отказва да се самовзриви и хвърля жилетката си с експлозиви.

Френската полиция го е проверила в своята база данни, но не е намерила нищо за него, е показала вътрешна проверка. Това са казали пред "Соар" белгийски и френски депутат, членове на съответни парламентарни анкетни комисии по случая. Абдеслам е имал досие на радикализиран в белгийските служби. Макар да е роден и живял в Брюксел, той е френски гражданин.