Чакането свърши! В понеделник, точно в 9.30 ч. в кабинета на директора на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров за първи път ще бъде представена корона на българската царица от Втората българска държава. Това съобщи пресслужбата на музея в столичния квартал "Бояна".

Това е втората чисто нова корона от периода преди падането ни под османска власт, с която се сдобива НИМ. Първата бе короната на българските царе от от 1204 до 1395 г., която е изложена от декември 2015 г. в музея. Сега посетителите ще могат да видят и как е изглеждал накитът, който е красял главите и на българските царици.

Короните са на базата на средновековни степониси. Дизайнът им е в огромна степен оригинален, тъй като изображенията от периода не са особено детайлни.

И двете корони са изработени изцяло от дарителски средства на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, шеф и собственик на "Асарел Медет", обясняват от историческия музей. Бизнесменът подарил 1,5 кг чисто злато за двете корони, а собственичката на магазин за бижута Елена Василева дарила над 1000 бисера за тях. Изработването им е поверено на ювелира Стойчо Везенков, гкойто работил напълно безплатно.

Посетителите на НИМ ще могат да видят короните от 27 юни т. г. в Слънчевата зала на музея.