В исторически референдум британските граждани избраха да напуснат Европейския съюз на 23 юни, след като 51,9% от гласоподавателите избраха напускането.

За първи път след създаването му през 50-те години на миналия век, блокът скоро ще загуби свой член. Това ще задвижи верига от събития, които ще бъдат почувствани по света и ще постави както Великобритания, така и Европейския съюз в продължителен период на несигурност, който ще промени из основи бъдещето на Европа. Последиците от референдума ще стават ясни на етапи. В краткосрочен план пазарите ще реагират негативно на резултатите. Паундът вече падна с около 10 % към долара и се движи в посока към най-тежко обезценяване за един ден от 45 г. насам.

Извън Обединеното кралство валутите на новопоявяващите се пазари и цените на петрола също спадат, а фондовите борси по света вероятно ще се движат в тази посока, като парите ще се придвижат към такива убежища като японската йена и златото. През последните дни пазарите реагираха оптимистично по отношение на проучванията на общественото мнение, казващи, че кампанията „оставане“ ще надделее. Това предполага, че реакцията им през следващите дни може да бъде особено твърда.

Японският индекс Никей, например, вече изживя своя най-лош ден по спад след инцидента във Фукушима през 2011 г. В зависимост от дълбочината на негативни пазарни реакции, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Банката на Англия ще трябва да активират споразумения за спешни случаи (като например операция за размяна между лири и евро, за да се осигури ликвидност на банките) обсъждани през последните седмици. ЕЦБ ще се заседава по-късно на 24 юни, за да бъдат обсъдени следващите й ходове. Обединеното кралство има голяма вероятност да изпадане в рецесия, което ще постави Банката на Англия в една невероятно трудна ситуация: орязване на лихвените проценти в опит да се намали рискът от рецесия ще навреди на нейната валута дори повече, създавайки инфлационни опасения.

Но повишаването на лихвените проценти , за да бъде подкрепена лирата, ще задуши растежа. Поради това следващите дни ще бъдат белязани от несигурност, което ще засегне финансовите и икономическите решения на инвеститори и домакинства в целия свят. Печалбата от облигации в периферията на еврозоната вероятно ще се увеличи, тъй като инвеститорите се придвижват към райски места като Германия.

В зависимост от натиска върху тези страни, ще бъде подложено на проверка обещанието на ЕЦБ да направи „каквото е необходимо“, за да защити еврозоната чрез намеса на дълговите пазари. От политическа гледна точка референдумът доведе до оставката на британския премиер Дейвид Камерън, който сериозно агитираше за оставане на страната му в ЕС. Що се отнася до търканията в управляващата консервативна партия (почти половината от депутатите от партията подкрепиха лагера „излизане“), не може да бъдат изключени нови избори във Великобритания преди края на годината.

Резултатите също така ще дадат нов тласък на исканията за независимост в Шотландия и, в по-малка степен, в Северна Ирландия.

Анализът е на американската аналитична агенция "Стратфор". Препечатваме го от БГНЕС.