Британският еврокомисар Джонатан Хил подаде днес оставка, след като страната му гласува да напусне с ЕС в референдум в четвъртък. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер съобщи, че поверява отговорностите на Хил на заместника си Валдис Домбровскис, латвиец, отговарящ за еврото и социалния диалог.

Хил отговаряше за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари. Домбровскис е наблюдавал част от ключовите досиета в този ресор, каза в съобщение Юнкер.

"Не смятам, че е правилно да продължавам като британски комисар, все едно че нищо не се е случило", каза в изявление Хил. "Затова казах (на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер), че трябва да подам оставка".

"В същото време трябва да има подредено предаване на поста, затова казах, че ще работя с него това да стане в идните седмици", добавя той в изявлението си.

Хил (55 г.) е бивш лобист и лидер на консерваторите в горната камара на британския парламент. Той бе номиниран от министър-председателя Дейвид Камерън при съставянето на Комисията на Юнкер през 2014 година. Вчера Камерън обяви, че ще се оттегли от поста си най-късно през октомври, когато партията му трябва да посочи друг лидер. В референдума той водеше лагера за оставане в ЕС.

Великобритания продължава да е членка на ЕС, докато договори напускането си. През това време тя има право на място в 28-членния Колегиум на комисарите, който се състои от по един представител на всяка от държавите в Съюза.

Още не е ясно дали Камерън или следващият министър-председател ще номинира приемник на Хил и какъв ресор ще му предложи Юнкер. За да влезе екипа му, новият британски кандидат трябва да премине през изслушване и одобрение в Евопейския парламент. 

Камерън беше против номинацията на Юнкер за председател на Комисията заедно с унгарския министър-председател Виктор Орбан. Разпределението на ресорите в Колегиума е право на Юнкер според договора на ЕС. Наблюдатели видяха знак на помирение в портфейла на финансовия сектор, който той предложи на Великобритания. Лондонското Сити е най-големият финансов център в Европа.