Учениците в седми клас да държат изпит за пътна безопасност и ако не го преминат успешно, да не могат да вземат книжка дори когато станат пълнолетни. Това предлагат от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, съобщава Дарик.

Подобна практика имало във Франция. Там учениците се обучават като пешеходци, велосипедисти, мотопедисти. След това в седми клас получават сертификат за безопасност след полагане на изпит, без който те не могат да придобият правоспособност за управление на моторно превозно средство.

В България учениците още от 1-ви клас имат подобни занятия, но те са само информативни и не завършват с полагане на изпит.

Друг пример от Франция, който от комисията искат да се наложи и у нас, е управлението с придружител преди навършването на 18 години, при което се ангажира семейството за по-продължително обучение на кандидатите за водачи.

В Австрия след получаването на книжката в срок от 3 до 9 месеца новият водач трябвало да се яви за двудневно обучение със собствения си автомобил за управление при сложни условия - хлъзгав път, взимане на завои, аварийно спиране и др. В случай че водачът не се яви книжката се отнема.