Папа Франциск призова християните да се извинят на хомосексуалните за нанесените им обиди, съобщи Си Ен Ен.

Думите на светия отец, които поставят изцяло ново начало в отношението към тази група, бяха изречени пред журналисти в самолета по време на връщането на главата на Римокатолическата църква от Армения.

"Повтарям, че в катехизиса на католическата църква е посочено, че те трябва да не бъдат дискриминирани, трябва да бъдат уважавани и да бъдат поддържани в пасторалните дела", изтъкна Франциск.

"Църквата трябва да поиска прошка за многократното си лошо държание към хомосексуалните. Като казвам църквата имам предвид християните. Защото църквата е свята, а ние сме грешници", разясни Негово светейшество.

След това папата, които вече даде нееднократни знаци за промяна на възгледите на църквата по редица проблеми, добави:

"Мисля, че църквата не само трябва да се извини на някой гей, когото е обидила, но и трябва да се извини на бедните, на жените, които са експлоатирани, на децата, които са били експлоатирани с принудителен труд. Тя трябва да се извини и за това, че е благословила и толкова много оръжия".

"Това е повратен и новаторски момент", коментира думите на светия отец Джеймс  Мартин, отец от ордена на йезуитите и редактор на голямо американско списание.

Разговорът по тази тема започна след въпрос на журналист как папата би определи думите на германски свещеник, че църквата трябва да се извини на гейовете и лесбийките за прекалено негативното си отношение към тях. Негово светейшество бе запитан и дали подобна прошка не е станала особено актуална след избиването на 49 души в гейклуб в Орландо.

"Някои изразяват негативно отношение към тези групи, но не по теологични причини, а по политически. Други пък се дразнят от някои прекалено демонстративни прояви на хомосексуалните. Но всичко това не ни дава правото да ги отритваме и да ги съдим", каза папа Берголио.

"Проблемът е в това дали човек е с добра воля и търси вярата в Господ. Кой сме ние да съдим? Затова трябва да подкрепяме хомосексуалните", продължи той.

За първи път папа Франциск употреби израза "Кой съм аз, че да съдя хомосексуалната общност?" през 2013 г. Оттогава той много пъти се изказва положително за гей обществото. Освен това призова отците да допускат в храмовете негови представители.

Нито един папа не е изричал такива думи за хомосексуалните, да не говорим за призив за прошка заради тежките вреди, нанесени от религиозните традиции върху тези хора, коментират журналисти, следящи отблизо дейността на Ватикана. 

"Огромна благословия за изцеление", така определиха думите на Франциск от няколко гей организации.