Вътрешнопартийното допитване за членовете на БСП, на което социалистите трябва да решат как и с кого да участват в президентските избори наесен, вече е в ход. В партийните клубове в цялата страна до 3 юли членовете на партията ще пускат бюлетини, за да изразят мнение дали БСП да участва със свои кандидат-предидент и вице, дали да подкрепят номинация за двойка, издигната от Инициативен комитет или да участват в коалиция.

Най-интересни са опциите за партньори, след които членовете на столетницата могат да избират. Това са АБВ на отцепилия се от БСП бивш президент Георги Първанов, "Движение 21" на бившата депутатка от БСП Татяна Дончева, бившият коалиционен партньор в изпълнителната власт ДПС. Варианти има и в партиорично-националистическия спектър - може да се посочат за потенциални партньори още ВМРО на Красимир Каракачанов и НФСБ на Валери Симеонов - макар че двете партии в момента са заедно в "Патриотичен фронт". За първи път и някоя парламентарна партия официално пита членовете си искат ли "Атака" на Волен Сидеров за коалиционен партньор...

Отчитането и оповестяването на резултатите ще стане до седмица след приключване на гласуването, съобщават от "Позитано" 20. Причината за това е, че бюлетините, които се пускат в урни в партийните клубове по места, трялва да бъдат преброени, а волята на партийците - обобщена. 

„Гласувах за силна БСП за обединена левица, която е готова да спечели президентските избори”, каза депутатът от БСП и член на ИБ на партията Кирил Добрев, след като упражни своя вот в Габрово в първия ден за това. 

По-рано депутатът Ангел Найденов разясни, че всеки партиен член трябва да отбележи дали иска БСП да участва във вота в коалиция с други партии и организации, кои да са те, със свой кандидат, да подкрепи кандидат на друга парти или такъв, издигнат от инициативен комитет.

От 10 до 26 юли ще текат местни конференции за конкретни номинации - вече с имена за президент и вицепрезидент. Според Найденов окончателната двойка, с която БСП може да участва в изборите, трябва да е ясна или в края на юли, или най-късно през август.