„Ние сме против участие на България в морската инициатива на Румъния в Черно море и включването на България в регионални военни формати, както и сме за отмяна на санкциите срещу Русия.“

Това е заявила лидерката на БСП Корнелия Нинова, която също като бившия президент и водач на АБВ Георги Първанов е гост на конгреса на партията на Владимир Путин  - "Единна Русия" в Москва. По повод обсъжданията в рамките на НАТО за засилено присъствие в черно море, тя е заявила още, че ние държим на "добросъседските отношения" с Русия.

ПЪРВАНОВ В МОСКВА: БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА Е ЗАЛОЖНИК НА "ЯСТРЕБИ" СРЕЩУ РУСИЯ (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Нинова е провела срещи с председателя на Държавната дума (парламентът на Руската федерация - б.р.) Сергей Наришкин и с председателя на Висшия съвет на управляващата отдавна партия Борис Гризлов, съобщиха от пресцентъра на социалистите.

По-късно самата тя разпространи във фейсбук кадри от срещите си с високопоставените мъже от управлението на Путин и партията му в Руската федерация. 

Корнелия Никова с председателя на Висшия съвет на "Единна Русия" Борис Гризлов.

 

Пред Наришкин водачката на родните социалисти е потвърдила, че е "за" отмяна на европейските санкции срещу Русия, наложени след анексията на Крим и конфликта в Украйна (в съобщението от БСП да не се споменава нищо за изпълението на ангажименти от страна на Русия по споразумението от Минск - б.р.).

ЕС УДЪЛЖАВА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ С ШЕСТ МЕСЕЦА

„Тези санкции нанесоха вреди на българската икономика, селско стопанство и туризъм. Ние настояваме за тяхната отмяна. Ние сме за развитието на добросъседските отношения и против конфронтация и политики, които водят да военно противопоставяне в нашия регион и ни вкарват отново в надпревара във въоръжаването", е казала лидерката на БСП.

Нинова се е обявила и за отмяна на списъка за забрана за пътуване в ЕС на лица от Руската федерация пред председателя на Държавната дума. Самият Наришкин е в "черния списък" на ЕС с приближени до Путин, които нямат право да посещават страни-членки или да минават транзит през територията на съюза. През 2014 г. Наришкин не бе допуснат на посещение в България. 

 

Председателката на БСП е обсъдила с Борис Гризлов "задълбочаването на междупартийните отношения" между БСП и Единна Русия,. Двете формации имали споразумение за сътрудничество още от 2003 г., припомнят от "Позитано" 20.