СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пристига днес в Кьолн, точно ден преди евровота в Германия. Той ще говори привечер пред 18 000 свои сънародници в голямата зала “Ланксес Арена”, още 15 000 ще могат да го гледат и слушат на видеостени във фойетата и пред сградата.

Над 30 000 негови противници, предимно алевити, обявиха протест срещу визитата на Ердоган. Полицията в Кьолн е на бойна нога. Гостът ще бъде пазен от 300 свои и немски телохранители. Официалният повод за посещението е 10-годишнината от създаването на Съюза на евро-турските демократи, дългата ръка на Ердогановата партия в Европа.

Истинският повод е предизборната му кампания. На 10 август турците ще избират президент, Ердоган се бори за поста. За пръв път бюлетина имат право да пуснат и сънародниците му зад граница. В Германия те са близо 2 милиона, борбата е за техните гласове.

Кметът на Кьолн Юрген Ротерс нарече визитата провокация. Най-тиражният в. “Билд” се обърна днес  към Ердоган с отворено писмо. В него се посочва:


“Господин премиер Ердоган,
Идвате в Кьолн на предизборна борба. Вероятно ще се провикнете към 18-те хиляди души в залата така, както го направихте през февруари в Берлин: “Бъдете горди със своя език, с вашето знаме и културата си!” Не визирахте германската.
Или пък ще заявите това, което и преди 4 години в Кьолн: “Асимилацията е престъпление срещу човечеството.” (Тогава Ердоган призова турците в Германия да не се интегрират – бел. ред.)
Германия е свободна страна, в която всеки може да изрази мнението си. Ето защо нито можем, нито искаме да забраним проявата ви. Въпреки това едно е ясно: НЕ СТЕ ДОБРЕ ДОШЛИ!
Вие не проляхте и сълза за загиналите 301 миньори в Сома, само присвихте рамене и изрекохте: “Стават такива работи.”
Вие забранихте Ютюб и Туитър, тъй като там вашият народ можеше свободно да изразява мнение.
Вие реагирахте на обвиненията срещу семейството ви в корупция, като уволнихте стотици полицаи и прокурори. Вие хвърляте критично настроени журналисти в зандани.
Вие искате да нареждате на жените по колко деца трябва да имат. Искате да забраните влюбени двойки да се държат за ръце в паркове.
Вие наредихте да бъдат пребити с палки мирни младежи, които на истанбулския площад “Таксим” демонстрираха в името на свободата. Нарекохте ги “лумпени”.
Не искаме в Германия политици като вас.
ТУК ВИЕ НЕ СТЕ ДОБРЕ ДОШЪЛ!
Ние сме демократична, свободолюбива и многолика държава. Тук законите са задължителни и за политиците. При нас обаче жените по улиците не са пребрадени. Всеки у нас може да изрази мнение, дори когато говори глупости.
Говорете довечера, каквото искате, господин Ердоган. Но добре дошъл не сте.”