Полският външен министър Витолд Вашчиковски поиска Еврокомисията да подаде оставка, предаде АФП.

Причината според него е, че тя не е успяла да съхрани единството на ЕС предвид решението на Великобритания да го напусне.

Според Вашчиковски някои от правомощията на ЕК трябва да бъдат прехвърлени на група от ръководители на Европейския съвет, състоящ се от лидерите на държавите членки и правителствата им. Дипломат номер 1 на Варшава изтъква, че за разлика от Еврокомисията този орган има демократичен мандат.

Управляващата с абсолютно мнозинство в Полша евроскептична партия "Право и справедливост" е на нож с Брюксел заради различни въпроси, сред които нейният Конституционен съд, миграционната политика, климата и изсичането на горите.

"Питаме дали това ръководство на Еврокомисията, което само преди няколко месеца призова политиците да спрат да слушат електората си, има правото да продължава да функционира и да оправя Европа? Нашето мнение е, че няма", заяви Вашчиковски.

И допълни, че новите политици и новите еврокомисари трябва да направят първо точно тази крачка с прехвърлянето на правомощия на Европейския съвет.

През май шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че някои лидери на държавите членки на ЕС слушат предимно своя електорат и нямат общо европейско чувство.