Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви София за отлично място за привличане на чуждестранни инвестиции. Парламентарната шефка е начело на българска делегация в столицата на Китай Пекин. При срещата си с председателя на Постоянния комитет на Пекинския градски народен съвет на Пекинското събрание на народните представители Ду Дъин Цецка Цачева е казала, че в България „има политическа стабилност, страната има реформирана съдебна система, данъчните условия, които предоставя, са много добри и има отлично подготвени млади специалисти, които биха отговорили на очакванията на инвеститорите", съобщи пресцентърът на Народното събрание.

София е едно отлично място за привличане на чуждестранни инвестиции, защото имаме съдебна система реформирана, която бързо и справедливо да решава спорове от търговски характер, на второ място данъчните условия, това, че има политическа стабилност в България, както и подготвените млади специалисти, биха могли да удовлетворят желанието на китайските инвеститори“, каза Цачева пред специалните пратеници на БНТ в Пекин.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която също е част от делегацията, е подписала от името на България меморандум за сътрудничеството в областта на строителството с Китай. След срещите тя обяви пред БНТ, че „голяма китайска компания, изграждаща мащабни инфраструктурни обекти е избрала нашата страна, за да открие своя европейски офис", а друга водеща компания била готова да работи у нас в сферата на пътното строителство и жп транспорта.

"Те бяха много впечатлени от програмата ни за енергийна ефективност и саниране на жилищни сгради. Разбира се, мащабите са различни, те са построили 6 милиона жилища като ново строителство, но също имат програма за саниране и обновяване на сградния фонд", допълни Павлова пред БНТ.

Освен Цачева и Павлова, в състава на делегацията са заместник-председателите на Народното събрание Янаки Стоилов, Красимир Каракачанов и Явор Нотев, съпредседателят на Групата за приятелство България - Китай Димитър Бойчев, членовете на Групата за приятелство България - Китай Джейхан Ибрямов, Борислав Миланов и Росен Петров, председателят на Комисията по отбрана Михо Михов, заместник-председателят на Комисията по културата и медиите Ирена Соколова.