Твърденията, че Русия се опитва да възстанови СССР са погрешни и инструмент на информационната война, заяви руският президент Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС. Той разговаря с журналисти в рамките на икономическия форум в Санкт Петербург.

„Искат да ни лепнат етикет - че възнамеряваме да възстановим империята, Съветския съюз и да подчиним всички на своето влияние. Това абсолютно не съответства на действителността”, изтъкна Путин. „Русия се стреми към изграждане на интеграционни процеси, но не за да възстанови СССР, а за да използва конкурентните преимущества , с които държавите от постсъветското пространство разполагат. Те се основават на общ език, обща инфраструктура и силна свързаност между предприятията. И през ум не ни беше минавало да присъединим Крим. Нашата разведка не работеше там”, добави той.

Москва се безспокои украинските радикали да не спрат доставките на руски газ за Европа, заяви президентът Путин. Според него ситуацията в Украйна налага пряко подаване на синьо гориво за държавите от ЕС, като се заобикаля тази страна, предаде ИТАР-ТАСС.

Руският президент призова Еврокомисията да заеме позиция за преките доставки на газ и за защита на потребителите в Европа. Можем да потърсим и други маршрути, ако противопоставянето на "Южен поток" продължи, подчерта Путин.

Едностранната енергозависимост на Стария континент от Русия е абсолютна глупост, обяви господарят на Кремъл. При преговорите нашите доставки винаги са нараствали без да се говори за някаква взаимозависимост или едностранна зависимост, уточни той.

Лидерът на Русия подчерта, че въпреки разширяването на добива на шистов газ, цените на традиционно извличания газ ще останат стабилни, конкурентноспособни и предсказуеми. САЩ увеличават добива на шистов газ, но за да го транспортират до Европа се изискват големи инвестиции, обясни той.

Москва се придържа към принципа за суверенитет на природните богатства и заедно с това е за инвестиции в тази област в Русия, защото практиката е показала, че това е взаимоизгодно за всички страни, каза Путин.

По повод подписания договор за доставки на газ на Китай президентът подчерта, че Москва и Пекин не се стремят да изграждат някакъв военен блок. Просто издигаме отношенията си на по-високо ниво без да си поставяме условия един на друг, допълни той.

Изолацията на такава огромна държава като Русия е непостижима задача, заяви Путин, визирайки санкциите на Запада. Според него нова студена война няма да има, защото никой няма интерес от нея. Той обяви, че е готов на диалог за разрешаване на проблемите и особено подчерта отношенията си с германската канцлерка.

"Ние винаги сме имали добри контакти, даже и лични с г-жа Меркел. Винаги сме успявали да намерим допирни точки дори и в най-заплетени ситуации. Можем и в бъдеще да продължим по същия начин", отбеляза президентът.