Автократичните режими и правителства, презиращи върховенството на закона, откриха нов инструмент за преследване на критиците си и за износ на репресии, пише в статия във в. "Уолстрийт джърнъл" Херта Дойблер-Гмелин - бивш правосъден министър (1998-2002) на Германия.

Колкото и невероятно да звучи, техен партньор с готовност стана Интерпол. Дойблер-Гмелин призовава демократичните страни, членуващи в международната полицейска организация, да дадат отпор на тази злоупотреба с власт.

Червена бюлетина на Интерпол.

Самата Интерпол не арестува лично никого. Тя обаче може да издава червени бюлетини, служещи за международна заповед за арест. В момента организацията е готова да издаде такива бюлетини за всеки човек по искане на което и да било правителство.

И по този начин Интерпол все повече и повече нарушава човешките права по настояване на правителствата на страни като Русия, Иран, Венецуела и други.

Над половината искания за издирване идват от страни, причислени към най-корумпираните от "Транспарънси интернешънъл", твърди Херта Дойблер-Гмелин. Сред тях са също Алжир, Казахстан, Индонезия.

Бившата германска министърка смята, че червените бюлетини се използват неправилно. Те служат не за залавяне на престъпници, а за причиняване на притеснения и неудобства на правозащитници и критици на режимите.

Така например Русия се възползва от три различни червени бюлетини на Интерпол, за да тормози Бил Браудър. Този британски бизнесмен, роден в САЩ, направи световно достояние ареста и убийството в затвора на руския си адвокат Сергей Магнитски през 2009 г. Юристът искаше да разобличи корупцията в Кремъл.

През 2013 г. комисия наа Интерпол постанови, че организацията не може да бъде използвана като средство за търсене на Браудър. 4 години обаче той бе издирван.

Ето и друг случай. Канадският бизнесмен Хенк Тепър бе задържан и прекара година в затвор в Ливан заради издадена без основание червена бюлетина. То бе издадено по искане на Алжир поради търговски спор.

Бизнесменът Леонид Невзлин и бившите му колеги от петролната компания ЮКОС активно участваха в живота и работата на руското гражданско общество. Когаато обаче те започнаха да финансират опозиционни политици, режимъг на Владимир Путин фабрикува съдебни дела, за де им отнеме ЮКОС и да неутрализира нейното ръководство.

Тези дела са неприкрито демонстрация на държавна власт в путинска Русия. В резултат Москва почти навсякъде получи отпор, когато се опита да изнесе зад граница тази кампания чрез задействане на инструментите на международните правоохранителни органи.

Цели 12 години обаче Интерпол упорито оставяше в сила тези политически мотивирани червени бюлетини за Невзлин. Бизнесменът в момента живее в Израел.

Същевременно Интерпол е толкова претрупаана с работа, че през 2014 г. е разгледала едва 149 молби за преразглеждане на бюлетини за издирване. 38 на сто от тях са били анулирани поради несъответствие на международното правило или на правилата на самата Интерпол. Процедурите в организацията за оценка и ревизия на тези бюлетини са непрозрачни и непоследователни.

По този начин цивилизованите страни стават съучастници в нарушаването на човешките права от страна на диктаторски режими с използвнето на Интерпол.

Клуб Z припомня

Как България арестува Николай Кобляков

 

Български полицаи водят към съда Николай Кобляков, окован с белезници. Той се опира
и на патерица, тъй като кракът му бе пострадал при инцидент във Франция. Снимка БГНЕС

България арестува на 29 юли 2014 г. Николай Кобляков - основател на френската неправителствена организация "Русия-Свобода". Той бе задържан на летище София по искане на Русия, която го е обявила за издирване чрез Интерпол. Кобляков, който има двойно руско-френско гражданство, е набеден за съучастник в кражба на активи на руското външнотърговско обединение "Станкоимпорт" във Франция.

От МВР обясниха тогава, че в случая България е обикновен изпълнител на искането и няма как да откаже ареста. По процедура министерството е задължено да задържи всеки един български гражданин или чужденец, който е пуснат за издирване през системата на Интерпол. След това се информира прокуратурата и се задейства процедурата за екстрадиция пред българския съд, който решава окончателно.

Кобляков прекара в ареста само 3 дни, след което бе освободен срещу подписка и даде интервю първо на Клуб Z.

В крайна сметка дисидентът отпътува за Франция на 2 ноември 2014 г. Българският съд го призна за невинен и отказа да го предаде на Русия.