Трети ден поред САЩ и Русия си разменят взаимни обвинения за инцидент между техни бойни кораби, станал още на 17 юни.

За него обаче стана ясно едва завчера.

Единственото, по което двете страни нямат противоречия, е, че разрушителите "Ярослав Мъдри" и "Грейвли" са се приближили опасно близо помежду си във водите на Средиземно море.

Първо на 28 юни руското военно министерство съобщи, че американският кораб се приближил на 60-70 метра до руския и пресякъл пътя му на опасно разстояние от 180 метра. Според Москва така били грубо нарушени както международните правила, така и двустранното споразумение от 1972 г. за предотвратяване на инциденти в открито море и въздушното пространство над него. Само преди две седмици това споразумение е било обсъждано за пореден път между представители на двете държави.

Разрушителят "Ярослав Мъдри". Снимка Уикипедия

Вчера пък САЩ заявиха, че "Ярослав Мъдри" минал само на 300 метра от "Грейвли".

По-късно бе отправено обвинението, че руският разрушител умишлено подавал грешни сигнали. На мачтата му бил издигнат флаг, показващ, че той е ограничен в движенията си. Така руският кораб се опитал да попречи на американския, защото от маневрите му станало ясно, че няма никакви ограничения. Когато "Грейвли" променил курса си, същото направил и "Ярослав Мъдри".

Разрушителят "Грейвли". Снимка ЕПА/БГНЕС

Руският екипаж извършил опасни и непрофесионални маневри, които биха могли да доведат до грешни изчисления, твърди капитан Дани Ернандес, говорител на европейското военно командване на САЩ. С действията си "Ярослав Мъдри" създал впечатлението, че се е опитал да попречи на действията и на друг американски кораб в Средиземно море - самолетоносача "Хари Труман".

През април САЩ обвиниха Русия, че нейни бомбардировачи симулирали атака срещу разрушителя "Доналд Кук" в Балтийско море.