Държавният глава Росен Плевнелиев посрещна украинския президент Петро Порошенко на официална церемония на пл. "Св. Александър Невски" в столицата.

По време на посещението двамата ще обсъдят двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество както и регионалната и международната сигурност. В сградата на „Дондуков“ 2 е предвидена официална снимка на двамата президенти, които също така ще проведат среща на 4 очи.

На церемония в Гербовата зала ще бъдат подписани двустранни документи: Междуправителствено споразумение за сътрудничество при бедствия; Меморандум между Министерствата на младежта и спорта на Република България и Украйна за сътрудничество между младежта; Споразумение между Българската академия на науките (БАН) и Държавната космическа агенция на Украйна (ДКАУ) за сътрудничество в рамките на космическия експеримент "Йонасат микро" на базата на космическия апарат "Микросат-М".

Предвидено е президентът Росен Плевнелиев и президентът Петро Порошенко да дадат съвместна пресконференция. В рамките на официалната си визита в София Петро Порошенко ще разговаря и с министър-председателя Бойко Борисов. В столицата Петро Порошенко ще открие паметник на националния герой на Украйна Тарас Шевченко, а в гр. Хисаря украинският президент ще се срещне с украински военнослужещи, настанени за рехабилитация във Военния санаториум "Калероя".

Очаквайте подробности.