Двама от протестиращите срещу "Нощните вълци" в Бургас са отведени от полицията и ще бъдат съдени по бързата процедура за хулиганство, научи Клуб Z от участници в протеста. Това са Иво Дошев и Иван Панчев. Най-вероятно провинението им е, че са издигнали плакат с изрисуван среден пръст, с който бяха планирали да посрещнат мотористите от клуба "Нощни вълци", които днес бяха в Бургас.

ПАРАВОЕННИ НАПАДНАХА ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ "НОЩНИТЕ ВЪЛЦИ" НА ПУТИН

Единият от задържаните е член на "Протестна мрежа", съобщи на страницата си във фейсбук организацията.

Иван Панчев е човекът в тъмните дрехи, който в началото на видеото лежи на земята, а мъже с камуфлажни униформи го ритат. В края на видеото удари понася и мъж с бяла тениска - това и Иво Дошев, с когото Клуб Z успя да се свърже. Той разказа, че няколко човека се били организирали през фейсбук да протестират срещу "Нощните вълци". Имали уговорка сутринта да се съберат на бензиностанцията OMV на изхода на Бургас в посока София. Когато пристигнали на мястото, там ги чакали мъжете в униформи, които веели знамена и започнали да ги блъскат. 

БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ В ПАРЛАМЕНТА ЗА "ПАРАВОЕННИТЕ ГРУПИ"

Контрапротестът е организиран от "Български войнски съюз". Те твърдят, че причината за инцидента е момиче от групата на протестиращите. Пред местни медии някои от тях разказват, че те са били нападнати първи. На видеото обаче се вижда друго. 

Сред нападателите е имало и чужди граждани - най-вероятно постоянно пребиваващи в България руснаци. Веднага след началото на инцидента, на място са пристигнали шест автомобила на МВР. По-късно представители и на двете страни са отведени, за да дадат обяснения.

Иво Дошев и Иван Панчев ще бъдат съдени за хулиганство заради "провокативни плакати", но все още не знаят заради кой точно. Клуб Z получи плакатите, които протестиращите са подготвяли предварително:

"НОЩНИТЕ ВЪЛЦИ" СТИГНАХА ДО ШИПКА

Малко по-късно се разбра, че четирима души ще бъдат разследвани за днешния бой на бургаска бензиностанция между протестиращи срещу посещението на руските мотоциклетисти "Нощни вълци" и техни симпатизанти. Районният съд в Бургас отказа да разгледа случаите по Указа за борба с дребното хулиганство и върна преписката на прокуратурата. Според магистратите, деянията им имат степен на обществена опасност.

Двама от задържаните по-рано днес са и пострадали от нанесените им удари. Иван Панчев е със средна телесна повреда, след нанесени удари в лицето, коментира неговият адвокат. Иво Дошев е с болки в бъбреците, след като е повален и ритан на земята. Те и техни приятели са организирали чрез Фейсбук, за да посрещнат руските мотористи.

От воинския съюз пък твърдят, че са били провокирани, както и че от другата страна е имало удари, блъскане и обиди. Двама от задържаните са от тяхната група – Евгений Тибулихин и Атанас Михов.