Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и словашкият премиер Роберт Фицо признаха, че имат различия по някои политики на Европейския съюз, но отрекоха да са в конфликт и да имат планове за радикални промени в него на срещата му на върха насрочена за 16 септември т.г. в Братислава.

Юнкер и Фицо говориха пред журналисти в словашката столица днес, когато цетралноевропейската страна поема за първи път в историята си шестмесечното председателство на ЕС. Очаква се то да премине под знака на последствията от британския вот за напускане на съюза и на противоречията между неговите членки по повод на миграционната криза.

Словакия  принадлежи към така наречената Вишеградска четворка, в която влизат още Чехия, Полша и Унгария. След британския референдум те поискаха оставката на Юнкер и Комисията да бъде отстранена от бъдещите преговори за развод с Великобритания, като главна роля в тях получи Съветът, където са представени държавите-членки.

Чехия и Словакия оспорват в Съда на ЕС в Люксембург схемите за преразпределяне на бежанци от Гърция и Италия в останаблите страни на съюза, които Комисията предложи, а Съветът прие с квалифицирано мнозинство. Три от вишеградските страни - Чехия, Словакия и Унгария заедно с Румъния гласуваха против втората схема.

Очаквайте подробности.