Президентът Росен Плевнелиев е изключил варианта и в България да бъде произведен референдум за членството на страната в Европейския съюз. Мнението си държавният глава е заявил в интервю за France24, стана ясно от цитати в официалния Twitter акаунт на институцията.

След Брексит, според Плевневиев, има нужда са се обяснява на гражданите на Европа, че ЕС е проект за мир, не за пари или за общи пазари. По думите му в момента е важно да се избегне "моралната криза в Европа", а за целта е нужно европейско единство. 

"Референдумът за Брекзит показа до какво може да доведе пряката демокрация в ръцете на популисти и когато се използва вътрешнополитически".

Плевнелиев казва още, че единственото решение на миграционната криза, дошла с конфриктите в Близкия Изток, е да се търси общоевропейско решение.

"Не можем да се затворим в средновековни замъци", казва още българският президент.

 В криза семействата преодоляват трудностите заедно: да се мобилизираме и да бъдем единни, призова още Плевнелиев и заяви, че ако ще има развод с Обединеното кралство, то той трябва да се направи легитимно, цивилизовано и демократично.