Италиански и руски журналист са убити в събога край украинския град Славянск, предаде Нюзру.

Двамата пишели материал за руския в. "Новая газета". Убитите са руснакът Андрей Миронов и италианският фотограф Андреа Рокели.

Смъртта на 30-годишния Рокели бе потвърдена от външното министерство в Рим. Ведомството допълва, че тялото му е закарано в болница в Славянск и че родителите му ще дойдат тази вечер от Италия, за да го идентифицират.

Руската страна все още не потвърждава официално смъртта на Андрей Миронов.

Засега не се съобщава как са загинали двамата журналисти.

Френски фотограф обаче твърди, че Рокели и руският му преводач, вероятно Миронон, били убити от снаряд, докато се укривали в крайпътна канавка от усилените обстрели.

Същевременно украинската Национална гвардия освободи през нощта срещу неделя задържанитена 18 май край град Краматорск двама журналисти от московския сайт "Лайфнюз". Олег Сидякин и Марат Сайченко бяха обвинени, чепомагали на проруските сепаратисти със съвети. Украинските служби дори разпространиха като доказателство видеозапис. Съобщино бе, че в колата на Сидякин и Сайченко бил открит малък преносим ракетен комплекс.

Освободените споделиха, че през първите няколко дни от плена лири държани в яма с чували на главата и с ръце, вързани отзад със скоцч. Украинците ги хранели много лошо и малко.