"След дъжда качулка, правят медийни демонстрации."

Така депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов оцени действията на МВР в курорта "Слънчев бряг" пред бТВ. При възстановка на престрелката срещу Димитър Желязков там изненадващо бяха арестувани няколко души. Според десния политик и последователен критик на вътрешния министър Румяна Бъчварова това било "смешно", "демонстрация".

"Има оплаквания, вкл. и от политици, че тези действия притесняват туристите. Службите трябва да работят тихо", каза той.

Според Атанасов има няколко системни проблема на МВР и при сегашното ръководство на министерството при г-жа Бъчварова те се задълбочават.

"Бъчварова играе ролята на фасада в министерството, МВР се ръководи пряко от Борисов чрез няколко лица като главния секретар г-н Костов, благодарение на системата на търговия с постове, която върти Борисов", твърди депутатът.

Има системно недофинансиране на системата на МВР. Не може реформата да се състои в това да намалиш социалните придобивки на служителите и да се чудиш как да им вземеш отпуските. Има струпване на огромни полицейски сили, където не е необходимо, и оголване на цели области, изброи той.

Атанасов повтори тезата си, че най-важният проблем е кадровата търговия в министерството на вътрешните работи, на възлови места се назначавали хора, които са удобни на олигархията, на престъпниците и т.н.

Борисов запази кадровата разстановка от времето на Орешарски, добави десният политик.

Атанасов коментира накратко и темата за общия кандидат за президент на Реформаторския блок. "Работим за общ кандидат за президент, въпросът е сложен, но не е невъзможен. Сложен е, защото нашите хора във властта искат такъв кандидат, че да не дразнят работодателя си Борисов", обясни той. Общият кандидат трябвало да е със сериозен опозиционен десен профил. Възможно е избирателите, които ни подкрепиха през 2014 г., да имат кандидат, за който да гласуват, смята генералът.