Белгия не е предупредила Франция, че единственият оживял от атентаторите в Париж на 13 ноември м.г., Салах Абдеслам, е радикализиран и има досие в белгийските служби, съобщи днес държавната телевизия РТБФ. Тя цитира доклад от френска парламентарна анкета за атентатите, в които загинаха 130 души и над 300 бяха ранени.

Белгийските служби са регистрирали Абдеслам в базата данни, която ползват френските им колеги, един час, след като френската жандармерия пуска него и двама негови спътници да си вървят след проверка в градчето Камбре, близо до границата с Белгия на 14 ноември м.г. Приятели на Абдеслам го прибират с кола от Париж и го докарват в Брюксел сутринта след атентатите по негова молба. Той в последния момент се отказва да се самовзриви.

Белгийската полиция арестува Абдеслам (26 г.) на 18 март т.г. в родния му квартал Моленбеек в Брюксел, след като се беше укривал повече от четири месеца. По-късно Белгия го екстрадира във Франция, където го чака съд.

Отделно днес документ от разследването на атентатите в Брюксел от 22 март т.г. изтече в медиите. Това е запис намерен в лаптопа на Ибрахим ел Бакрауи, който се взриви на летище Завентем. В него той декларира, че приятелят му Мохамед Бакалѝ е наел за него квартира и кола в белгийската провинция по негова молба, без да знае с каква цел.

Записът е правен през март т.г. В друг документ от лаптопа, който полицията намери захвърлен в кофа за смет близо до тайната квартира на атентаторите в деня на атаките, Бакрауи твърди, че е притиснат до стената и трябва да направи нещо, за да не прекара остатъка от дните си в затвора. В този период властите го издирват защото е нарушил условията за предсрочно освобождаване от затвора, където е лежал за предишни престъпления.

Бакалѝ (29 години) беше арестуван на 26 ноември м.г. Следователите подозират, че той е един от логистиците на парижките атентатори. Според юристи съдът може да приеме записа на Бакрауи за сведение, но не като доказателство.