Във връзка с актуалните събития около радикалните националистически организации „Български воински съюз „Васил Левски" и „Българско национално движение „Шипка" от отминалата седмица съобщаваме, че Българският хелзинкски комитет поиска прокуратурата да подаде иск за прекратяването им по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) още на 21 юни 2016 г.

Това пишат от БХК в прессъобщение във връзка с двете организации, които се забъркаха в сбиване на ОМВ в Бургас в очакване на т. нар. "Нощни вълци".

ПАРАВОЕННИ НАПАДНАХА ПРОТЕСТИРАЩИ СРЕЩУ "НОЩНИТЕ ВЪЛЦИ" НА ПУТИН

Природозащитниците допълват, че по закон двете организации са "юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи общественополезна дейност", но те предоставят на държавното обвинение данни, че дейността им е насочена против републиката и че те създават тайни или военизирани структури. Данните, на които се основава искането, са добити изцяло от собствената Интернет страница на двете сдружения

По-натам от БХК изреждато членовете от НК, които според тях са нарушени.

На сайта си те проповядват, че „институциите са до толкова неграмотни и корумпирани, че действат като вътрешен враг и разложител на държавата и така извършва ГЕНОЦИД над народа", което пораждало „задължение на национална съпротива и въстание". Според тях, ако „народът САМ не се самоорганизира в ОПЪЛЧЕНИЕ [...], е обречен". Твърдят, че е нужно „освобождение на Отечеството" от „престъп[ния] модел за партийно олигархично управление". Обявяват „мобилизация" и набират доброволци за организирана от тях „стрелкова подготовка". Обявено е и създаването на „подразделение за специални операции и антитероризъм".

От общата им Интернет страница е видно, че двете антисистемни формирования са обединени в „Комитет за Национално Спасение „Васил Левски" („Комитетът"), който е обявен за „обединено формирование на командването, щабовете и ръководствата на регионалните подразделения на Военният съюз, Българското народно опълчение „Шипка" [...]".

Според сайта на двете организации „Комитетът" трябва да действа като „преходно общобългарско народно правителство до момента на поемането на властта и съдбините на България от издигнатите от народа най-достойни сред достойните представители на Българската нация".

По твърдения на техни представители, формированията имат структури във всички областни градове, а общият брой на членовете им надхвърля 24 000 души.

МОИ НЕУВАЖАЕМИ ПАТРИОТИ, РУСОФИЛ СЪМ АЗ - ВИЕ СТЕ ПУТИНОФИЛИ

През последната седмица те добиха публичност с побой над протестиращи срещу посещението на руската прокремълска рокерска група „Нощни вълци" в Бургас. Те са и едни от първите организации, които през 2015 г. сформираха хайки за незаконно задържане на бежанци, пресичащи българо-турската граница, за което БХК подаде сигнал до Районна прокуратура – Бургас също на 21 юни тази година, допълват от БХК.