Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се превръща в проблем, с който германската канцлерка Ангела Меркел ще трябва да се заеме, пишат британски медии.

Меркел започнала да смята Юнкер за част от проблема, твърди висш правителствен източник пред в. "Индипендънт".

"Юнкер отново и отново действаше против общия интерес, а реакцията му към британския референдум беше доста вредна", заявил източникът, цитиран от "Индипендънт".

Риториката на шефа на ЕК за Северна Ирландия и шотландската независимост били възприети като "ненужна провокация". Особено дразнеща била срещата му с Никола Стърджън - първи министър за Шотландия и лидер на Шотландската национална партия (ШНП), която намекна за нов референдум за независимост с цел оставане в ЕС.

Меркел може да предприеме действия за отстраняването на Юнкер догодина, пише в. "Дейли телеграф". Според изданието това би било признак за задълбочаването на разногласията в ЕС по въпроса да се отговори на "Брекзит".

Председателят на Еврокомисията е сред основните застъпници за повече европейски федерализъм. Според някои среди неговите действия отчасти са причина за реакцията срещу ЕС, довела до резултата от британския вот.

Меркел не е единствената, настроена срещу Юнкер, отбелязва "Индипендънт".

Малко след обявяването на резултата от референдума чешкият министър на външните работи Лубомир Заоралек призова председателя на ЕК да се оттегли. Според дипломат номер 1 на Прага Юнкер не направил достатъчно, за да предотврати Брекзит". Критики отправиха също представители на Полша, Унгария и Естония.