Сашо Дончев е поел контрола над най-голямата частна газоразпределителна мрежа в България - "Овергаз мрежи", съобщава "Капитал Daily". До тази пролет основен акционер в дружеството с 99,6% акции бе "Овергаз инк", в което равни дялове имаха руската "Газпром" и българският инвеститор.

След увеличение на капитала с близо 200 млн. лв. контролът над дружеството отива в ръцете на Дончев.

С промяната става видима раздялата между "Овергаз инк" и "Газпром". Първият сериозен сигнал за протичащите процеси беше спирането на доставките от руския холдинг за българското дружество в началото на 2016 г., пише изданието.

Разговорите за разделянето на "Овергаз" и "Газпром" са започнали още през 2014 г., а на 2 декември 2015 г. начините и сроковете за това са били описани в подписана от акционерите в "Овергаз" пътна карта, съобщи тогава зам.-директорът на "Овергаз" Светослав Иванов.

На общо събрание на "Овергаз мрежи" от началото на април е взето решение да бъде увеличен капиталът на дружеството с 202.5 млн. лв. и сега той е 330 млн. лв. Увеличението е в полза на лондонската компания DDI Holding ltd. Дяловете в дружеството са собственост на българската "Ди Ди мениджмънт", в която Дончев държи 55%, а останалите са на различни български физически лица, показва справка в британския фирмен регистър. Тогава са освободени двама от членовете на съвета на директорите – Иван Чолаков и Емилия Георгиева, и е избран нов състав, в който влизат Сашо Дончев, Георги Дончев и Михаил Захманов, който е назначен за изпълнителен директор.

"Овергаз мрежи" взима и заем от 160 млн. лв. от Уникредит Булбанк, като с малка част от средствата се рефинансират стари заеми към ДСК, а остатъкът ще е за дългове към доскорошния мажоритарен собственик "Овергаз инк". От дружеството са отказали коментар, но са посочили, че до дни нещата ще се изяснят.