Италия е готова да се изправи срещу ЕС и едностранно да налее милиони евро в затруднената си банкова система, ако тя се окаже в тежко системно затруднение, съобщи в. "Файненшъл таймс", цитиран от БГНЕС.

Това е последен ход, който може обаче да порази зараждащия се в момента режим на ЕС за справяне със закъсали банки.

Италианският премиер Матео Ренци е решен, ако е необходимо, да се намеси с публични средства, независимо от предупрежденията от Брюксел и Берлин за нуждата от зачитане на правилата.

Тази заплаха изправи нащрек регулаторите в Европа, които се опасяват, че такава нагла интервенция ще унищожи доверието в неотдавна въведените правила за действие по отношение на банките по време на първото истинско изпитание. В надпреварата за намиране на работещи решения еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер даде на Рим възможности да подходи към банковите си проблеми, без да нарушава принципите на европейския банков съюз. Италия е най-уязвимата брънка в еврозоната след британския референдум за напускане на ЕС. Банковите акции на Апенините спаднаха с една трета.

Нараства загрижеността в навечерието на стрес тестовете на банките, които трябва да се проведат този месец, и на конституционния референдум в Италия в началото на октомври, на чийто резултат Ренци залага поста си. Този референдум е характеризиран като „вероятно единствения значим риск през годината в европейския политически пейзаж извън Великобритания“.

След като няколко негови предложения за интервенция бяха отхвърлени, Рим обмисля дали да не действа сам.

„Желаем да направим всичко необходимо и не изключваме да процедираме едностранно, макар че това ще стане само в най-краен случай”, заяви източник, запознат с това, над което умува правителството в Рим.

Европейски представители се опасяват, че италианската намеса носи рискове и ще открие фронт за нерегламентирана държавна подкрепа, която може да е във вреда на честните инвеститори.

Германската канцлерка Ангела Меркел миналата седмица отхвърли молбата на Италия за държавна подкрепа, която може да е в ущърб на частните инвеститори. 

Банка "Уникредит" има 80 милиарда  евро просрочени кредити, отбелязва „Файненшъл таймс“.

Беноа Кьоре – висш представител на Европейската централна банка, каза, че всяко преустановяване на действието на банковите правила ще е край на банковия съюз, „какъвто го познаваме”.

Матео Ренци настръхва при коментарите, че не се съобразява с правилата, и каза, че няма да се остави „да бъде поучаван”.

Рим обмисля мерки като увеличаване на размера на държавно спонсорирания и частно подкрепен фонд "Атланте", използван да регулира увеличението на капитала на две проблемни банки, посочват висши банкери. До няколко дни "Атланте" ще създаде фонд, концентриран върху необслужваните кредити, с цел изкупуване на лоши кредити, натрупани по време на тригодишната рецесия в Италия, за да се избегне повсеместно отписване на дългове. Като начало той ще се насочи към лоши кредити в "Монте деи Паски ди Сиена" – най-голямата проблемна банка в Италия, казват висши банкери.

Италия обсъжда също използването на средства от Каса Депозити е Престити (Банка за депозити и заеми - б.р.) и държавните пенсионни фондове, които са собственост на хазната, за да се рекапитализират банките.

Брюксел и Берлин се противопоставят на всякаква възможност да се плаща на банките заради лоши кредити или да се заобикаля необходимостта от кредитни гаранции. Комисията е на разположение на Италия за смекчаване на удара върху инвеститорите на дребно или чрез приравняване на техния дълг към общите условия, или чрез по-късна компенсация на уязвими домакинства. Възможностите за преструктуриране, които се обсъждат в момента, не изискват цялостно решение за всички италиански банки, а изкупуване на дълг срещу собственост. Има опасност италианските банки да не са достатъчно капитализирани.

"Рим трябва да спре да се преструва, че няма други решения освен изоставянето на правилата", каза европейски официален източник, запознат с обсъжданията.

Миналата седмица Брюксел отписа 150 милиарда евро под формата на предпазни мерки, които позволяват на Италия да помогне на банките с краткосрочни ликвидни проблеми. Но по-голяма загриженост предизвиква натискът върху капитала, казват аналитиците. Резултатите от стрес тестовете трябва да са ясни на 31 юли и висши банкери предвиждат, че е вероятно най-слабите италиански банки – включително третата по големина "Монте деи Паски", да се окажат недостатъчно капитализирани.