СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – С лозунги и викове “Ердоган е велик мъченик”, но и “Фашист!”, “Терорист!” и “Катил!”, бе посрещнат снощи в Кьолн турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Той говори без писан текст час и половина пред близо 20 000 свои сънародници в голямата спортна зала “Ланксес Арена”.

Ердоган говори час и половина без предварително написан текст.

Ораторът демонстрира сила на духа, но и накърнено самочувствие. Той наруга германските медии, които се опълчили срещу него, използвайки за “нечисти цели” трагедията с 301 загинали в мина в Сома.

“Намериха се хора в тази страна (Германия – б.а.), които не бяха съпричастни с трагедията от Сома, а я използваха. Някои депутати стартираха нелегални акции в опит да използват това нещастие за користните си цели”, провикна се гневно ораторът.

Те използвали трагедията, за да го ударят със заглавия от рода на “По дяволите Ердоган!” (Това бе заглавие на “Шпигел”, който цитира близък на загинал турски  миньор).

Според Ердоган в страната му нямало никакви ограничения на свободата на словото и на гражданските права. Всеки, който твърдял противното, разпространявал долни лъжи и клевети, целящи да се спре възходът на Турция.

“И как може един премиер, прокарал толкова демократични реформи, да се хули като диктатор? Турция е противотрова срещу надигащия се в Европа расизъм. Европейският съюз не може да реши проблемите си без Турция”, отсече Ердоган.

Той не бе желан в Германия часове преди днешния евровот. Най-тиражният в. “Билд” разпространи отворено писмо: “Не сте добре дошъл!”, което Клуб Z публикува вчера.

Докато Ердоган говореше разпалено, над 45 000 негови противници, предимно алевити, заляха улиците на Кьолн. Те издигаха лозунги от рода на “Убиец, фашист!”, “Не те искаме нито в Турция, нито в Германия!”, “Немското правителство казва “НЕ” на диктатурата, а Ердоган е тук”, “Хобитата на Ердоган са да убива, да плячкосва страната, да забранява свободи, да затвори устата на народа”.

Демонстрантите обвиниха турския премиер в налагане на диктатура.

Полицията в Кьолн бе на бойна нога. Над сигурността на нежелания гост бдяха 300 негови и немски телохранители. Влизането в залата бе по-строго, отколкото качването в самолет. Изземани бяха дори пластмасови бутилки с вода и ченета на възрастни хора – да не би някой да захвърли изкуствените си зъби към “обичания лидер”. На тези, които не успяха да влязат в препълнената зала, им бе обещано, че един ден ще се срещнат с любимия си премиер на небето.

Официалният повод за посещението бе 10-годишнината от създаването на Съюза на евро-турските демократи - дългата ръка на Ердогановата Партия на справедливостта и развитието в Европа. 

Истинският повод е предизборната му кампания. На 10 август турците ще избират президент, Ердоган се бори за поста. За първи път бюлетина имат право да пуснат и сънародниците му зад граница. В Германия те са близо 2 милиона, борбата е за техните гласове.

“Отправете се към урните, не забравяйте личните си карти и дайте гласа си за една силна Турция! Ние работим здраво и възходът ни ще продължи”, врече се ораторът и не пропусна да поласкае публиката: “Вие сте страхотни! На арогантната чужбина казвам: "Съвременна Турция не е Турция от вчера. Всеки е длъжен да респектира нашата Турция.”

Той призова сънародниците с в Германия да се интегрират, но в никакъв случай да не допускат да бъдат асимилирани.