Нова европейска гранична и брегова агенция ще подпомага охраната на външните граници на ЕС. Това каза европдепутатът Артис Пабрикс на семинар в европарламента в Страсбург. Регламентът за дейността на тази агенция вече е изработен и съгласуван между европарламента, ЕК и холандското председателство и предстои да бъде гласуван  Бъгария също ще може да се възползва от услугите на тази агенция, макар да не е в Шенгенското пространство.

Пабрикс, който е член на комисията за международна търговия каза, че агенцията ще разполага с 1500 служители и бюджет от 300 млн. евро. Той призна, че ЕС се е оказал недостатъчно подготвен за извънредните миграционни потоци. Агенцията обаче няма да работи само докато има проблем с мигарицията. Тя ще се занимава и с трансграничната престъпност.Механизмът на работа на агенцията ще е следният: ако някоя държава, която е външна граница на ЕС има проблем с охраната на границата си, която е и външна за ЕС, тя може да поиска помощ от агенцията. Дислоцирането на силите на агенцията ще става за няколко дни. Ако държава, която не се справя с охраната на границата си, но откаже помщ то съседна на нея държава ще оже да въведе временен граничен контрол. Например - ако Италия не се справя и откаже помощ то Австиря може да въведе граничен контрол.

Пабрикс обясни, че по този начин се запазва суверинитета на съответната държава и охраната на границите си остава отговорност на самата държава.

Досега подобни функции изпълняваше Фронтекс. Пабрикс обаче призна, че тази агенция не е била достатъчно обезпечена. Новата агенция ще има специален служител, който ще се наблюдава за спазването на човешките права на мигрантите. Агенцията ще може да се взаимодейства и със страни, които са извън ЕС.