"Колкото до водещия, г-н Ангелов, съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата."

Този съвет даде вчера министърът на културата Вежди Рашидов на Георги Ангелов, водещ на сутрешния блок "Денят започва с култура". Рашидов поиска право на отговор срещу критични към промените в Закона за културното наследство гости в предаването.

"От доста време обаче наблюдавам тънък и интересен процес на създаване на удобни условия и предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата и то не без услужливата помощ на водещия г-н Георги Ангелов“, каза още вчера министърът. 

Той обясни още, че в предаването не се давало право на защита на държавата и личностите, критикувани от гостите и от водещия. А Ангелов, вместо да им опонира, възкликвал: „Какво ли прави тази държава за българската култура?“.

"Отглеждаме например децата на някои водещи и ако г-н Ангелов много желае, мога да говоря повече по тази тема, но има опасност разказът да заприлича на „Мисия Лондон“ – втора серия…“, отговори на това Рашидов.

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти - България поиска оставката на министъра заради оказан публично натиск над журналист.

"В официално право на отговор до Българската национална телевизия, Рашидов си позволява да дава напътствия на журналист какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му. Това е директен политически натиск и представлява опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги, които по един или друг начин зависят от държавно финансиране. Смятаме, че случаят е особено тежък, тъй като е направен публично и очевидно без никакво притеснение от обществената реакция – министърът вероятно се чувства недосегаем", пишат от Асоциацията.

Днес клипът с изказването на министъра бе изтрито от сайта на БНТ, като първо се показваше грешка 404 (заявка при несъществуващ файл или директория), а после се появи само обяснителен текст, но без видеото - вижте тук.

В декларацията още се подчертава важността БНТ да имат бърза реакция в подкрепа на журналиста. Явно са ги послушали светкавично.

Пълният текст можете да прочетете тук.