Шпицкоманда в прокуратурата няма, ръководителите на държавното обвинение и на столичното следствие не са извършили никакви нарушения, а магистратът Бойко Атанасов не е говорил истината, сиреч е излъгал.

Това са заключенията на Етичната комисия на прокурорската колегия на ВСС, гласувани единодушно вчера, съобщава defactolegal.bg .

„Приключихме проверката, няма данни за нарушения”, казва председателят Ясен Тодоров пред правния сайт.

Решението е взето от него, Румен Боев, Васил Петров и Юлиана Колева.

 

За какво става въпрос?

 

Следователят от следствения отдел на Софийската градска прокуратра Бойко Атанасов даде поредица от интервюта, в които обвини главния прокурор Сотир Цацаров, че под негово влияние в СГП и съответно в следствието действа "шпицкоманда", която държи политици и магистрати. Включително и с помощта на дела "на трупчета" срещу неизвестен извършител, който всъщност във всеки момент може да стане "известен".

Бойко Атанасов не срещна подкрепа от нито един от колегите си.

ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ НА ВСС ЩЕ РЕШАВА ДАЛИ ЦАЦАРОВ СИ ИМА "ШПИЦКОМАНДА"

Тодоров е категоричен – изслушани са всички възможни свидетели, изискани са всички възможни материали, за доуточняване на детайлите за последно пред комисията още веднъж е бил извикан шефът на столичното следствие Иван Иванов. Изслушване на Сотир Цацаров не е правено – нямало за какво. Заключението ще бъде представено на идното заседание на прокурорската колегия, председателствана от Цацаров. И толкова.

Бойко Атанасов фактически направи твърдения в страшно много посоки - включително с тв кадри за унищожаване на документи по разследването „КТБ” – нарязаните книжа бяха открити изхвърлени в контейнера за боклук до столичното следствие. Оказа се, че виновни са тези, които чистят сградата...

Като христоматийно разследване "срещу неизвестен" той даде това за Авиоотряд 28 - което било образувано и държано на трупчета, докато "неизвестният извършител" не бе на власт след първия си мандат, и прекратено, когато се върна като министър-председатеел.

Атанасов каза за един от случаите, които го карат да се съмнява в случайното разпределние на преписките - специално на него в един и същи ден, час, минута и секунда са му били разпределени три дела. Това станало веднага след като той посетил срещата с Моника Маковей в София.

Стигна се дотам главният прокурор, заместникът му Борислав Сарафов и тогавашният обвинител на София Христо Динев на крака да отидат до следствието на среща с кадрите, на която бунтовният Атанасов бе подложен на "беседа" очи в очи, а пред голямото началство, нито един друг не го подкрепи.

На 7 март, когато привика за изслушване Атанасов, Ясен Тодоров обеща, че етичната комисия на ВСС ще предприеме всички възможни законови дейстия. В крайна сметка бе организирано публично изслушване на следователя и неговите опоненти – двайсетина столични следователи и прокурори, сред които и острието - прокурор Иван Гешев, на когото е поверено разследването за КТБ.

 

В мандата на Цацаров нямало преписки и подслушване на Атанасов

 

Бойко Атанасов не е разследван, проверяван или нещо друго от прокуратурата в мандата на Сотир Цацаров, заключава етичната комисия на прокурорската колегия сега.

Атанасов наистина е бил незаконно подслушван (за което получи и писмо от Бюрото за контрол над СРС), но в по-ранно време. Никакви преписки срещу него по времето, когато е оглавил сектор в столичното следствие обаче нямало, заключава комисията оглавявана от Ясен Тодоров.

За унищожените материали от КТБ също всичко е ясно – били работни, нищо фатално. 

Нямало и пробойни в системата за случайно разпределение на делата в столичното следствие – можело да се случи няколко дела да се паднат на един и същи следовател, ако той междувременно бил преместен от един в друг отдел.

Да, на родна почва, очаквано, скандалът приключва безславно. Твърденията на бунтовния следовател обаче вече бяха чути и от европрокурорите, които проверяват и анализират работата на държавното обвинение у нас. Да видим какво ще е тяхното заключение, закючава обаче правният сайт.