Европейската комисия, съобщи днес, че ще преговаря с канадските власти да отменят визовите изисквания за българи и румънци другата седмица. Двете балкански страни заплашват да блокират споразумение за свободна търговия  между ЕС и Канада, известно като СЕТА, ако визите останат.  

Канадският министър на имиграцията и бежанците Джон Маккалъм пристига в Брюксел за разговори по визовата реципрочност, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

"СЕТА е добро споразумение, ние искаме то да бъде одобрено и приложено", каза Схинас. Той добави, че между ЕС и Канада продължават да съществуват открити въпроси за визите, които тя изисква за граждани на някои страни от съюза като България и Румъния.

ЕС изисква от трети страни, за които е отменил европейските визи, между които е и Канада, да направят същото за всички негови граждани. Визите не са в предмета на търговското споразумение, но България и Румъния смятат, че те поставят техния бизнес в неравностойно положение спрямо този от другите европейски страни.

Комисията предложи във вторник СЕТА за ратификация от всички държави-членки, подчертавайки, че прави това по тяхно настояване, а не по вътрешно убеждение. Според нея то е споразумение от европейска компетентност и не изисква ратификация на национално ниво.

Брюксел очаква Съдът на ЕС в Люксембург да се произнесе по подобен случай за споразумение за свободна търговия между ЕС и Сингапур.