Водачите на левите партии в Европа се събраха. В Париж, съобщава лидерът на ПЕС Сергей Станишев във фейсбук, като специално подчертава, че присъства и председателката на БСП Корнелия Нинова.

Домакин е водачът на френските социалисти Жан-Кристоф Камбаделис, а сред присъстващите са бившият белгийски премиер Елио ди Рупо, лидерът на Лейбъристите във Великобритания Джеръми Корбин, бившият италиански премиер Масимо Д'Алема и др.

"Днес в Париж ПЕС и френските социалисти са домакини на конференция, посветена на бежанците и отговора на левите партии в Европа.

При откриването заявих, че всяко решение минава през справедливо и солидарно разпределение на отговорностите. Моралният компас, по който ние, социалистите, се водим в нашата работа, е базиран на основните леви ценности, на солидарността. Първопричините за бежанския поток и миграцията обаче се коренят в конфликтите, бедността и неравенството. Именно в тази посока трябва да са насочени усилията на дипломацията на ЕС и политиката на развитие", съобщава Станишев.

Лидерът на ПЕС публикува и снимка от това как гледа снощния полуфинал на европейското първенство между Франция и Германия. "Във Франция за Франция!", е краткото му описание.