Министерството на правосъдието няма да връчи новоучредената годишна награда „Почтен магистрат“ поради малкия брой номинирани и гласували.

Това съобщиха от ведомството на Екатерина Захариева по повод измислената от тях само преди 2 месеца инициатива, която "обра" куп негативни отзиви още от началото си.

Призът бе учреден на 16 април т.г. – датата на подписването на Търновската конституция от 1879 г. Той трябваше да бъде връчен на 13 юли т.г., когато се навършват 25 години от обнародването на Конституцията от 1991 г. Отличените магистрати трябваше да получат само диплом и плакет, припомнят от МП.

Въпреки това, още като се разбра за наградата, от сдружението, оглавявано от Богдана Желявска - Българска съдийска асоциация, изпратиха гневно писмо до МП - че не са канени за жури, а и че, когато се нарече някой "почтен магистрат", означава ли, че другите не са.

Преди два дни Българският институт за правни инициативи представи своето изследване „Нагласи на магистратите за реформи в съдебната система в България“. От представителното допитване става ясно, че две трети от прокурорите и повече от половината от съдиите НЕ СА СЪГЛАСНИ с тезата, че в йерархията на съдебната система израстват хората с най-добри професионални и морални качества. 64,9% от съдиите и 40,4% от прокурорите определят ниското доверие като основен проблем на съдебната система. Близо една трета от магистратите изтъкват, че им липсва и мотивация. Въпреки че изследването излиза едва сега, в Министерството отдавна наблюдаваме ниската самооценка на съдебната система по отношение на морал, етика, почтеност, поясняват днес мотивите си от МП.

Оттам признават, че в срока за приемане на номинации - от 18 април до 5 юли, са постъпили само 5 предложения, за които са гласували общо 7 души. 

Заради слабата активност Министерството на правосъдието няма да връчи наградата „Почтен магистрат“. Въпреки това смятаме, че е време в обществото да се говори не само за магистратите, които допринасят за ниския рейтинг на съдебната система, но и за тези съдии, прокурори и следователи, които вършат работата си безупречно, независимо, безпристрастно, съобразявайки се само със закона, пишат от МП в заключение.