Мик Джагър, Род Стюарт, Слаш, Бруно Марс, Джъстин Тимбърлейк, Джони Деп и Антонио Бандерас на Националния стадион „Васил Левски“. Звучи ли ви като истинска новина? Заявка за подобен мегаконцерт, наследник на прочутия Live Aid 85 на „Уембли“, дава режисьорът Живко Ботев, създал непознатата до момента фондация „Мир за теб, мир за мен“.

Негова дясна ръка е Робин Димаджио (представен като музикален директор на ООН – позиция, която буди доста съмнение), който твърди, че първото устно съгласие е дал Мик Джагър. Наистина ли? Три месеца преди събитие с толкова мащабна претенция първият откликнал е най-голямата звезда? И то онази звезда, която само няколко дни по-късно ще излезе заедно с групата си „Ролинг Стоунс“ на най-великия рок концерт в историята – Desert Trip в Щатите?

Организаторите на концерта твърдят, че става дума за 11-часово шоу на националния стадион, което ще се излъчва и в още над 50 държави на пет континента. Денят е 1 октомври, а събитието е благотворително – в помощ на децата, жертва на войни и агресия.

"Ние вкарваме две нови неща от Live Aid 85 – казва Живко Ботев пред Българската национална телевизия. – Едното, че сме извън англоезичните държави. И второ, че ще бъде глобален концерт, ще участват хора от целия свят, с техните култури".

Ботев не просто се кани да привлече в София огромна плеяда от звезди, но и те да изпълнят обща песен – по музика на Константин Цеков. Тя щяла да бъде записана в прочутото студио „Аби Роуд“. „Площад Славейков“ се свърза с музиканта. Той потвърди, че е ангажиран да напише такава песен, но обясни, че не знае нищо повече за амбициозното начинание – покани ни да разговаряме с него след 15-20 дни, когато има повече яснота. До концерта тогава ще има само два месеца.

С подготовката на концерта (който, удивително, се анонсира едва три месеца по-рано, въпреки че турнетата на част от изброените знаменитости се планират с години по-рано) се занимава и Робин Димаджио. Той е описан като „продуцент и музикален директор на ООН“. Само дето това звание не е достатъчно коректно – Димаджио е бил музикален директор на концерти, организирани от ООН, но самата организация няма подобна позиция в структурата си.

И още една бележка – колкото и упорито да издирвахме новината за мегаконцерта или поне намек за него в чуждестранни медии, ударихме на камък. Изненадващо е, че никой от световните ни колеги не смята за важно да отбележи наличието на Стюарт, Джагър, Марс и Слаш на една сцена, че и в екзотична дестинация като България.

А името на Живко Ботев преди няколко години бе свързано с местен скандал в рок музиката – през 2012 г. пловдивският сайт „Под тепето“ цитира китариста Личо Стоунса, според когото му били платени 200 лева, вместо 1200-та предварително уговорени. Ставаше дума за концерт на Античния театър – където действително обаче бе докаран голям (но многократно гостувал у нас) музикант, Кен Хенсли от „Юрая Хийп“.

Къде са звездите?

Да направим и кратък преглед къде ще се намират звездите в дните около 1 октомври, когато се предполага, че ще са в България – според официалните им страници и профили в социалните мрежи.

Мик Джагър с „Ролинг Стоунс“ – открива американския фестивал Desert Trip на 7 октомври за 3-дневно събитие, описвано като най-великия рок концерт в историята.

Род Стюарт – има концерт в Съединените щати на 1 септември и такъв на 4 ноември в Щутгарт (т.е. възможно е да се отбие и до София, въпреки че турнето му е разграфено до края на годината).

Слаш – китаристът е на американско турне след дългоочаквано събиране с бандата му „Гънс ен Роузис“. То продължава започва утре (9 юли) и продължава до 22 август. Следващи дати за концерти няма.

Бруно Марс – няма планирани концерти.

Джъстин Тимбърлейк – няма планирани концерти. Тимбърлейк обаче тази седмица бе обявен като главния актьор в новия филм на Уди Алън. Снимките започват тази есен и ще бъдат в Щатите.

Джони Деп – няма дати за концерти, но има занимания покрай развода си. (В сайта „Вибокс7“ и до днес може да се видят видеа с предишното „гостуване“ на Деп в България, от 2010-а. Жокер: не беше той.)

Ще дойдат ли все пак всички тези музиканти в София? Когато журналистката от БНТ, интервюираща Робин Димаджио, чува, че първият положителен отговор от разговорите е от Мик Джагър, възкликва:

"Наистина?"

А Димаджио, „музикалният директор на ООН“, отвръща:

"Ето такава реакция като вашата ме прави щастлив".

Журналистката добавя:

"Не мога да си представя Мик Джагър тук"

"Защо не? Не си представяйте. Просто си представете да се случи", отговаря Димаджио.

Ами да, какво друго ни остава, нека поне си представяме…

Площад Славейков