Британският премиер Дейвид Камерън номинира днес посланика на страната си във Франция Джулиън Кинг за еврокомисар. Той трябва да заеме мястото на Джонатан Хил, който подаде оставка, два дни след като британците на 23 юни гласуваха в референдум да напуснат Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разговаря с Кинг в понеделник, за да се увери в подготвеността на му да заеме стола на страната си в 28-членния Колегиум на комисарите. В него всяка държава-членка има по едно място. Още не е ясно какъв портфейл ще предложи Юнкер на Кинг, каза днес говорителка на Комисията. Хил отговаряше за финансовите услуги, капиталовите пазари и данъците.

Британският кандидат трябва да премине и през прослушване и одобрение от комисии на Европейския парламент, в чиито области са отговорностите му. Според Ройтерс има риск те да го отхвърлят, ако дотогава страната му не е поискала официално начало на преговори за напускане на ЕС. Очаква се това да направи следващият министър-председател, когото управляващите консерватори трябва да посочат наесен. Камерън обяви оставката си в деня след референдума и съобщи, че до номинирането на приемника си ще управлява служебно.

Кинг е работил в Брюксел в рамките на британското председателство през 2005 година и след това през 2008 и 2009 година в екипа на британския комисар Питър Манделсън, който отговаряше за търговията. Бил е британски посланик в Ирландия.