Годината е далечната 1949-а. Сър Уинсън Чърчил и Консервативната партия във Великобритания са загубили изборите с края на Втората световна война, а от речта му за съветската заплаха за демократична Европа, смятана за начало на Студената война, са минали три години. Политикът е депутат в британския парламент, лидер на опозицията и представител на страната си в новосъздадената Парламентарна асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от 13 август 1949 г. до 26 ноември 1951 г., когато отново става министър-председател на Обединеното кралство.

Обстоятелството, че Чърчил е част от ПАСЕ в самото прохождане на организацията, за разлика от повечето му политически превъплъщения, е малко известно. Работата му в органа на Съвета на Европа (който не е институция на ЕС - б.р.), за чието създаване самият той има роля и с речта си от Цюрих от 1946 г., когато се обявява за "един вид Съединени европейски щати", и с председателството на конгрес в Хага, на който се говори за създаване на Съвет на Европа, оказа се, също не е широко популярно.

Бившият дългогодишен депутат от СДС и представител на България в ПАСЕ Лъчезар Тошев обаче си прави труда да се разрови в архивите на Парламентарната асамблея. И там открива документи, които не могат да се намерят дори в масивите на "Фондация Чърчил", посветена на делата на един от най-великите политици на 20 век. За първи път въпросните документи от ПАСЕ виждат бял свят блога на Лъчезар Тошев. 

Бюстът на Уинстън Чърчил в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Снимка toshev.blogspot.it

Архивите са от първата и втората сесия на ПАСЕ, съответно през 1949 и 1950 г. - първите години на създаването й.

Каква е първата работа на Чърчил в ПАСЕ?

 

Лидерът на консервативната опозиция във Великобритания по онова време е един от представителите в ПАСЕ, които подписват решението на асаблеята да остави празни места в заседателната си зала за членовете от онези европейски страни, които към момента не могат да участват.

Причината за подобно решение е спуснатата вече Желязна завеса, която оставя половин Европа под влиянието на Съветския съюз след Втората световна война. Местата се запълват чак след разпада на Източния блок в началото на 90-те години.

ПАСЕ се събира на поредната си сесия през август 1950 г. 

Обща европейска армия

На втората си сесия от създаването си парламентарната асамблея се занимава основно с нова идея на Чърчил, която днес педиодично изниква в главата на някой представител на Европейския съюз, но така и не се реализира на практика.

На 11 август 1950 г. британският консерватор внася в ПАСЕ предложението за създаване на обща европейска армия.

Факсимиле от предложението на Чърчил за създаване на обща европейска армия. Източник toshev.blogspot.it


Ето какво пише в документа от далечната 1950 г., подготвен от Чърчил:

Асамблеята, за да изрази своята преданост към поддържането на мира и решимостта си да подкрепя действията на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации за защита на мирното население срещу агресия, призовава за незабавното създаване на единна европейска армия, която да е под европейски демократичен контрол и да действа в пълно сътрудничество със САЩ и Канада.

Решението на ПАСЕ е взето след дебати и асамблеята препоръчва на Съвета на министрите да продължи със стъпките по раждането на обща Европейска армия.

Съветът на министрите на Съвета на Европа одобрява решението на ПАСЕ на свое заседание през 1951 г. Приема и резолюция по темата в подкрепа на идеята на Чърчил, одобрена и от колегите му.

Факсимиле от заседанието на Съвета на министрите от 1951 г., на което се приема препоръката на ПАСЕ за създаване на обща европейска армия. Източник toshev.blogspot.it

Документите, намерени от Лъчезар Тошев, съдържат и дебатите в ПАСЕ по предложението на Уинстън Чърчил за създаване на обща европейска армия.

Въпреки препоръките отпреди 66 години на Съвета на Европа, до ден днешен решение за създаване на обща европейска армия няма. През 50-те години една от страните, които отхвърлят на национално ниво подобна идея е Франция. През 2012 г. 11 от общо 27 от външните министри на ЕС отново искат обща европейска армия. Подписват се Австрия, Белгия, Германия, Дания, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия и Франция. Няма подпис от Великобритания. Преди година и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заговори за същото... Дали някога идеята, която е вече на 66 години, ще се реализира - предстои да видим.