Името Ричи за китарист е нещо като Шаро за куче или Гошко за прасе... Или Никол за малки български момиченца в последните години.

Но днес няма да говорим за намръщения "наливащ основите" на хард-рока Блекмор, или за разбивача на дамски сърца Самбора. Че и за българския Румен Антов-Ричи няма да говорим. 

Ричи Котзън е такъв сексидол на 21, че го взимат в ходещия козметичен салон, наречен група "Пойзън", на мястото на закъсалия с наркотиците Си Си Девил. Това се случва на върха на славата на глем-титаните, а Котзън дори се записва като съавтор на великолепните Until You Suffer Some (Fire & Ice) и Stand.

Глем-рок и тъмнокожи госпъл певици... Хайде де?!

Самият Ричи свири на пиано от 5-годишен, а издава солоалбум на 19 г. Човек, който може да работи с Джин Симънс от "Кис" и едновременно със Стенли Кларк, е... как да кажем - нещо друго - нечовек!

Изглежда съвършено на място и в "Пойзън" - по-секси е от Аксел Роуз, пее беквокали като Самбора, свири като Хендрикс...

Така изглежда през 1990-те Котзън

Какво друго може да прецака такава идилия, освен ако не... преспиш с гаджето на лидера на бандата Брет Майкълс. Такава поне е градската легенда.

Когато през 1999 г. се присъединява към ненормалната сбирщина от професори по музика и луди виртуози - "Мистър Биг", вече е ясно, че Ричард Дейл Котзън-джуниър ще поеме по пътя на музиканата лудост.

Негова авторска е сладката Shine (от 2001 г.), знаехте ли? 

Към днешна дата името на лудостта е Winery Dogs!

Основават го други двама щураци, които могат да откажат всеки сега започващ музикант. И да го разплачат, и да го пратят в селското стопанство... Барабанистът Майк Портной, когото майтапят, че е "най-ангажираният човек в рока", и басистът Били Шиън, който е... абе, просто Били Шиън.

Ричи е една от малкото може би оферти, която да отговаря на висотата на "летвата" да стои до тези двама. Ако не броим, че Стив Вай например не може да пее така, а и май не е отборен играч...

Обърнахте внимание как пощипва струните без перце, нали?

А ако просто си падате по джаз, чуйте и това.