Бойко Борисов обича да брои победите на ГЕРБ срещу БСП. Тази вечер те станаха десет. Сергей Станишев пък продължава да губи избори – социалистите не са вкусвали победа от президентските избори през 2006 година.

И какво от това?

На пръв поглед новините са три:

1. ГЕРБ и ДПС са единствените партии, които се намират в блестяща форма. Бившите управляващи задържаха доверието си не само след три години и половина в управление, но и след цяла година в опозиция. Всички прогнози, че ГЕРБ ще се разпадне, ако не е власт, се срутиха пред очите ни. Всички амбиции, че някой може да измести ДПС от стабилното трето място, се оказаха илюзорни.

2. БСП изчезва в исторически план. Тази партия никога повече не може да спечели национални избори. Силата й намалява и по поколенчески причини, а хермафродитското поведение по отношение на европейския път на България още повече обърква избирателите. В този вид БСП си отива и единственият човек, който не признава това, е Сергей Станишев.

3. Николай Бареков замести Волен Сидеров на полето на радикалния популизъм. Новият политик отива в Европейския парламент, а първият, закичил се с етикета „националист“, остава да играе за последно 10 със златния си пръст в българския парламент. Вече поне имаме отговор на въпроса кой най-малко иска предсрочни избори.

А кога ще са изборите?

Отговорът на този въпрос няма да получим тази вечер. Борисов и Бареков го поискаха, но предсрочен вот ще има чак тогава, когато е готова следващата коалиция. Засега това не се вижда. Ако медиите на Пеевски рязко заобичат отново Бойко Борисов, изборите може и да са скоро. Ако самият Борисов поиска бързи избори, също има ресурса да ги предизвика.

Отвъд фасадата на очевадното обаче има три наистина важни новини:

1. Европейският път отново победи. Всеки, който се опита да трупа точки с призиви за връщане в орбитата на Кремъл, претърпя провал. Нито Волен Сидеров спечели повече от откровените си призиви България да козирува пред Путин, нито АБВ, които говореха същото, макар и по по-възпитан начин. Добрата форма на ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок дойде след категорични позиции от трите формации в полза на европейския път на България.

2. Страхът не си е тръгнал, нищо че Сергей Станишев го повтаря всеки ден. Над 40% от гласувалите са отказали на анкетьорите от социологическите агенции да разкрият вота си. Това от една страна изкриви първоначалните данни от екзит пол проучванията, но по-важното е, че почти половината избиратели се страхуват. На последните избори този дял бе около една трета. Прогрес към лошо.

3. С много пари, с много лъжи и с малко кютек всичко е възможно. Николай Бареков го доказа. Единствената хубава новина за Волен Сидеров е, че неговият „заместник“ зависи изцяло от парите зад себе си. Една смяна на пин кода на кредитната карта е достатъчна.