НАТО се съсредоточава върху измислени заплахи, коментира Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, цитирана от РИА Новости.

ПЛЕВНЕЛИЕВ: ПРИСЪСТВИЕТО НА НАТО В ЧЕРНО МОРЕ ЩЕ БЪДЕ ПОДСИЛЕНО

Москва внимателно проучила решенията на срещата на пакта във Варшава. Но дори първичният им анализ свидетелства, че НАТО, както и преди, продължава да съществува "в някакъв военнополитически свят отвъд огледалото".

Вместо да обедини усилия с всички отговорни международни играчи за противодействие на истинските заплахи, алиансът се бори с измислени предизвикателства и съсредоточава усилията си върху "заплахата от Изток", каквато не съществува.

ШЕФЪТ НА НАТО: РУСИЯ НИТО НИ Е ПАРТНЬОР, НИТО СМЕ В СТУДЕНА ВОЙНА

"Поразителният дисбаланс в укрепването на натовските флангове на фона на идващата от южна посока терористична опасност с безпрецедентни мащаби свидетелства за все по-очевидно откъсване на политиката на блока от действително насъщните потребности по защитата и гарантирането на сигурността на гражданите на държавните членки на НАТО", коментира Захарова.

Тя допълва, че пактът умишлено игнорира дългосрочните отрицателни последици от действията на Вашингтон и Брюксел, пришпорващи реализирането на плановете за противоракетен щит в Европа, и риска за цялата система на евроатлантическа сигурност.

Същевременно опитите за демонизиране на Русия, призвани да оправдават военното струпване, приемали "хипертрофични форми".

Москва се надява да получи разяснения от представители на алианса на заседанието на съвета "Русия-НАТО", което ще се състои на 13 юли.