„Бъдещето време е присъщо на комунистите. Те са само в ще, ще и ще. Видяхме тяхното ще какво е – имаме един гьол, милиарди да плащаме и нямаме нищо. Това е, което са постигнали през годините. Моля ви месец време търпеливо да намерим решение”. 

Така отговори пред журналисти премиерът Борисов на въпрос получило ли е Министерство на енергетиката съгласие от „Атомстройекспорт“ да се преговаря с Иран за продажбата на реактора за АЕЦ "Белене". Премиерът заминава за Техеран да търси решение на казуса с ядрената централа след като арбитражният съд осъди България.

Щом опонентите ми са спали до 2009 г. сега ще мълчат и ще гледат как се мъча да намеря най-правилното решение, добави Бойко Борисов във връзка със сумата, която страната ни трябва да плаща - малко над 550 млн. евро, предаде "Фокус".

„Ще преговарям и с едните, и с вторите, и с третите. Енергийният министър разговаря с руската страна, ние разговаряхме с тях. Сега в Иран ще видим имат ли интерес към подобно нещо да продаваме реактора там заедно с руската страна. Трети вариант – да обявим проекта за приватизация. И ако всички тези варианти не успеят, то тогава ще вляза в парламента и ще кажа – колеги, или трябва в новия бюджет да заложим толкова пари, с всички лихви, които вървят на ден, или трябва да слезе мораториумът и тогава да търсим пари да го построим.Това са трите варианта”, обясни министър-председателят как ще действа, за да намали евентуалните щети. 

Българският енергиен министър Теменужка Петкова, руският й колега Александър Новак и хората от „Атомстройекспорт“ провеждат разговори и са в контакт. „Експертите работят и подготвят варианти, които като представят на масата ще отида и ще го представя в парламента”, обяви Борисов.

„2006 г., когато са се пазарили и са подписвали договорите да са го направили така, че да са го построили. Това казвам на моите опоненти, щом са спали до 2009 г. и всичко дойде при мен, сега ще мълчат и ще ме гледат как се мъча да намеря най-правилното решение. Това е истината, друга няма”, коментира министър-председателят.