Боксьорът Виталий Кличко, лидер на украинската опозиционна партия УДАР, е новият кмет на столицата Киев, предаде ИТАР-ТАСС.

Той спечели още на първи тур, както се очакваше. Бившият олимпийски шампион обаче взе цели 75 на сто от гласовете. Нито една прогноза не му даваше такава солидна преднина.

Втора едва с 10,3 на сто е депутатката Леся Оробец. На трето място е настоящият глава на киевската градска държавна администрация Владимир Бондаренко с 8,2 процента.

На пресконференцията след обявяване на резултатите Кличко заяви, че на кметския пост възнамерява да се пребори с корупцията.

Виталий Кличко бе един от лидерите на протестите на киевския Майдан, довели до свалянето на проруския президент Виктор Янукович през февруари. Той искаше да се бори за президент, но отттегли кандидатурата си, като призова симпатизантите на УДАР да подкрепят Петро Порошенко. Милиардирът, известен като Шоколадовия крал, спечели днес изборите за държавен глава, също още на първия тур.

Самият Кличко реши да се бори за кмет на Киев. Днес заедно с президента жителите на 27 града в Украйна избираха кметове.

Любопитното е, че Киев е без кмет вече почти две години. На 1 юни 2012 г. оставка от поста подаде Леонид Черновецки. Той се оттегли, след като бе разкрит, че освен украинско, има и израелско гражданство и въпреки това се е кандидатирал незаконно и за президент, и за кмет на Киев. Поста му зае Галина Герега - дотогава шеф на Киевската градска администрация. До днес тя бе временен кмет на украинската столица.