Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще обяви ресора на кандидата за британски комисар Джулиън Кинг до края на този месец, каза днес нейният говорител.

Правителството в Лондон номинира Кинг, посланик на Обединеното кралство във Франция, миналата седмица, след като досегашния британски комисар Джонатан Хил подаде оставка заради вота на сънародниците му в референдум на 23 юни да напуснат ЕС.

Днес Юнкер е разговарял един час с Кинг, за да се ориентира за подготовката му да служи като член на Комисията, каза говорителят Маргаритис Схинас. 

Всяка от 28-те държави-членки има по едно място в Колегиума на комисарите.

Схинас каза, че е "изкушен" да вярва, че Юнкер няма да остави Кинг без портфейл, поради перспективата страната му да напусне ЕС. До подписванета на акта за прекратяване на членството ѝ Великобритания има всички права и задължения на държава-членка.

В Брюксел чакат следващото британско правителство, което се очаква да бъде сформирано наесен, да поиска официално излизане от ЕС. Това ще сложи начало на преговори за напускане. През тях британски представители не могат да участват в тези обсъждания в Съвета на министрите, които се отнасят до "развода".

Комисията, като единственият орган със законодателна инициатива в ЕС, чиито предложения са предмет на дискусиите в Съвета, ще има достъп до чувствителната информация, свързана с преговорите.

Освен това е политически чувствително за какво в ЕС би отговарял представителят на страна, която иска да го напусне. Ресора на Хил - финасовите услуги, капиталовите пазари и данъците - Юнкер вече повери на заместника си Валдис Домбровскис, бивш министър-председател на Латвия.