„Върджин Рейнбоу“ е може би най-финият и със сигурност най-скъпият опал, известен на света. Той буквално свети в тъмното. Но не само това – колкото по-мрачно става, толкова по-живи стават цветовете му.

Яркото и блестящо естество на камъка е в рязък контраст с Кубър Педи, Австралия, където той е открит. Районът е горещ, почти пуст, безплодната пустиня е опустошена от милиони години жега, жега и още жега. Пейзажът прилича повече на Татуин от „Междузвездни войни“, отколкото на такъв от Земята.

И все пак, мястото, някога под вода, се оказва дом на огромен брой морски динозаври, включително прародителя на днешната сепия. В нейния скелет се е образувал и „Върджин Рейнбоу“.

Изкопан от земята от самотен миньор, работещ със стара техника през 2003 г., опалът се състои от вода и силициев гел, които милиони години са си взаимодействали преди да се втвърдят в настоящия си вид.

Стойността на камъка се оценява на над 1 милион долара. В момента той е притежание на Южноавстралийския музей в Аделаида. Предстои да бъде и централна част от изложбата „Опали“, която е в чест на 100-годишнина от добива на скъпоценни камъни в региона.

Площад Славейков