Да се изисква от мюсюлманка да бъде без забрадка на работното си място в частна фирма е незаконно. Това е пряка дискриминация, обяви днес генералният адвокат на Съда на Европейския съюз.

Делото е заведено от служителка на френска фирма в ИТ сектора, която е била уволнена, защото отказала да свали забрадката си, когато общува с клиенти. Тя първо се обърнала към френски съд, който прехвърлил случая европейския.

"Нищо не показва, че тя не е можела да изпълнява задълженията си като инженер по дизайна, защото е носила ислямска забрадка", пише в становището си Елинор Шарпстън,  която е генеален адвокат в Съда на ЕС, т.е. правен съветник, чието мнение съдиите обикновено следват в окончателните си решения, макар да не са задължени.

Шарпстън признава правото на компаниите да изискват от служителите си определено облекло, ако то е подчинено на легитимна цел. Според нея не е ясно какво налага махането на забрадката в конкретния случай.

Франция забранява на държавните служители да носят дрехи, които показват религията им, но това ограничение не се отнася за частния сектор.