Русия предлага на НАТО мерки за избягване на инциденти във въздуха. Те са свързани с опознавателните радиосигнали на самолетите, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той говори пред журналисти след втората среща на съвета НАТО-Русия след прекъсването на отношенията им като резултат от руската анексия на Крим през март 2014 година.

Руското предложение е свързано с използването на транспондерите - устройства в самолетите, които автоматично отговарят на радиосигнал подаден от земята и така ориентират авиодиспечерите и охраната на въздушните пространства на държавите за това кой навлиза в тях.

"Приветствам това, че Русия даде сигнал, че иска да следва мерки за намаляване на риска", каза Столтенбрег.

Той посочи, че транспондерите са само един елемент от мерките за прозрачност и избягване на риска, които Русия и НАТО обсъждат. Те включват и взаимно информиране за военни маневри по ред предвиден от т.нар. Виенски документ за конвенционалните въоръжени сили в Европа.

Руски бойни самолети многкратно нарушаваха въздушното  пространство на държави-членки на НАТО или прелитаха близо до нейни кораби и самолети, често с изключени транспондери, което създаде опасности от инциденти.

В дневния ред на срещата са били още кризата в Украйна и положението в Афганистан, каза Столтенберг. 

НАТО и Русия продължават да имат "дълбоки и трайни несъгласия" за Украйна, посочи той. 

Срещи като днешната ще продължат, но датата и форматът на следващата не са уточнени, добави генералният секретар.