Татяна Дончева има втория рейтинг в държвата – след този на премиера Бойко Борисов. Това обяви самата тя пред БНТ, като посочи за източник на информацията изследване на „Алфа Рисърч“.

„Но и другите агенции, които мерят без да оповестяват, знаят, че това е така“, добави Дончева.

Тя бе помолена да коментира като юрист отказа да бъде регистрирана партия ДОСТ на Лютви Местан.

„Аз съм прокурорът, който някога отказа регистрацията на ДПС. Платих за това с уволнението си от системата. Тъй като в средите на БСП имаше хора, които смятаха, че ДПС им трябва, те противно на закона организираха изборите 91-ва година по един параграф 3-ти от  предишните избори, който даваше право на сдружения с нестопанска цел да участват в избори и така тогава ДПС участва в изборите“, припомни Дончева.

И обясни:

„Защо ви го казвам – защото е много тънък моментът дали това е партия на етническа основа. Обикновено това не личи в уставите. И когато в документите за регистрацията не се съдържа нищо, за което да се хванеш, е малко извращаване на закона да се позоваваш на практики, на публични прояви. Това са неща, за които прокурорите могат да поискат после прекратяване. Но при регистрацията – не. Аз все пак не съм съдията, не съм чела фирменото дело, но затова има по-горна инстанция.“

Дончева коментира и разговорите с БСП за обща кандидатура на президентските избори.

„Ние от "Движение 21" смятаме, че няма как кандидатурата за президент да е непартийна, защото президентът, който трябва да получи мандат и доверие в края на годината, трябва да олицетвори процеса на радикална промяна и измитане на мутренско-олигархичния модел”, каза тя.

Това не можело да се случи само за едни избори, а е процес, който ще продължи няколко години. Според нея човекът, който ще заеме този пост, трябва да бъде абсолютно убеден привърженик на подобна стратегия и да я преследва с всички действия, във всички сфери, в които има правомощия и трябва да е олицетворение и гарант, че този процес, ще върви в тази посока.

На този етап не се очертавали разговори между „Движение 21“ и АБВ.

"Ние водим разговори от няколко седмици с много политически формации. Част от тях тангират вдясно. Защо ги водим? Защото смятаме, че справянето с олигархично-мутренския модел изисква нещо, което прилича на отечествен фронт и в него трябва да се включат много по-широк кръг формации, не непременно във формата на коалиция“, обясни тя.

Според Дончева единственият човек, който би трябвало да бъде изваден от шортлистата на кандидатите, е Георги Първанов, който "конституционно не отговаря на изискванията, защото има два мандата". Всички останали, които БСП е поканило на разговори трябва да бъдат тествани и в средите на БСП и в средите на останалите партии, смята Дончева и допълни, че в БСП има сериозна група хора, които са против външен човек.