СИМОНА РУСЕВА

През последните десет години светът коренно се промени. Когато през 2006 г. федералното правителство на Ангела Меркел за последен път пренареди жалоните на германската политика за сигурност, не се беше появила ислямистката терористична групировка “Даеш”, в Сирия не бушуваше гражданска война, а руският президент Владимир Путин се смяташе за надежден партньор на Запада.

Сега в Европа расте страхът от нова студена война, Русия нагази в Източна Украйна и анексира Крим, терористични нападения хвърлят в шок и ужас западни столици, милиони напускат родината си заради войни и насилие и поемат към Европа.

Всичко това стана повод правителството в Берлин да изработи и представи нова отбранителна доктрина, известна като «Бяла книга на политиката за сигурност», обхващаща 83 страници.

В преамбюла се посочва, че поради значимостта й в областта на икономиката, политиката и отбраната Германия е длъжна да участва активно при изграждането на глобалния ред, като поеме своята отговорност.

В документа е записано също, че трябва да се подсили ролята на НАТО в Европа. Наред с това Бундесверът (германската войска – б. р.) трябва да се ангажира по-активно в мирни мисии под егидата на ООН и дори някои от тях да оглави.

Ето и някои други акценти:

- За да е на нивото на новите изисквания, Бундесверът трябва да получи допълнително съвременно въоръжение, да се завиши и личният състав.

- От основаването на Бундесвера преди 61 години във войската могат да служат само германски граждани. Сега правителството е на мнение, че поради липса на достатъчно желаещи да служат на родината си под пагон, трябва да се разреши Бундесверът да се отвори и за граждани на други държави от ЕС. Това засега е само препоръка.

- Бундесверът може да получи и нова задача – войници да бъдат включвани в операции вътре в страната. Те ще имат право да са в помощ на силите на реда при терористични удари. За тази цел са необходими съвместни учения. При сегашното законодателство военни могат да са в подкрепа на полицията по изключение, примерно при самолетни катастрофи.

- Германия продължава участието си по ядреното сплашване от страна на НАТО с възпираща цел. Това означава, че в страната остават американските ядрени оръжия във ВВС базата в Бюхел. Същевременно федералното правителство обявява, че ще полага усилия за изграждането на един свят без атомни оръжия.