Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е наложила глоби в размер на 1000 лв. на председателя на партия "Атака" Волен Сидеров и на журналист от партийния вестник "Атака" заради публикация със заглавие "Мангали убиха българин в Гент". Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК). Сидеров е и главен редактор на вестника. Заглавието е от октомври 2014 г., а комисията се самосезирала, след като е известена именно от комитета.

В КЗД е имало производство и за публикация от същия брой на вестника със заглавие "Мургави нападнаха репортер в Перник". Съгласно решението на комисията обаче само първото от двете заглавия е в нарушение на антидискриминационното законодателство.

В становище до комисията Сидеров е обяснил, че счита думата "мангал" за жаргонно обозначение – "неутрален синоним на циганин". Съставът на КЗД обаче намира, че думата "мангал" като нарицателно за представителите на ромския етнос, е епитет, съдържащ в себе си негативна оценка, който накърнява достойнството на ромите. По тази причина комисията установява, че е нарушена забраната за тормоз, установена в Закона за защита от дискриминация.

Що се отнася до думата "мургав", според КЗД тя често се използвала за определяне на външния вид на човек с тъмна кожа и не била свързана с принадлежност към етническа група.

Освен че налага глоби на Сидеров и автора на статиите, КЗД им издава и задължителни предписания да вземат конкретни мерки за недопускане на дискриминация в бъдеще. Двамата имат едномесечен срок от получаване на решението, за да уведомят комисията за изпълнението на тези задължителни предписания.

Решението на комисията подлежи на обжалване пред Административен съд София-град.