Политиците трябва да показват с поведението си, че чуват избирателите. Това заяви днес, на последната си пресконференция в Брюксел, британският еврокомисар Джонатан Хил. Той обяви оставката си на 25 юни, два дни след като сънародниците му гласуваха в референдум да напуснат Европейския съюз. 

Хил (55 г.), номинация на довчерашния британски министър-председател Дейвид Камерън, беше в лагера за оставане на Обединеното кралство в ЕС. Той отговаряше за финансовите услуги и капиталовите пазари. Преди да стане комисар е бил професионален лобист и председател на Камара на лордовете.

"Един от общите проблемите в нашия публичен живот, политика и бизнес, е че хората имат чувството, че, когато нещо тръгне накриво, или когато се случи нещо голямо, нищо не се променя и никой не поема отговорност", каза Хил, след като репортерка го помоли да разкаже подробности около оставката му.

"Макар поредицата събития, които доведоха до референдума да нямат нищо общо с мене, чувствах много силно, че когато се случи нещо такова, което има огромни последствия  за страната ми и също за Европа, да седя там, все едно, че нищо не  е станало, за мене е напълно погрешно по принцип", каза той. "Мисля това особено като човек, който не е избран... Реших, че трябва да се покаже, че когато народът казва нещо, някой го слуша и аз почувствах, че беше правилно аз да слушам".

Той отклони въпрос за това какви съвети би дал на новото британско правителство за преговорите за бъдещите отношения с Европа. Те ще са в ръцете на две видни фигури в лагера за напускане на ЕС - външния министър Борис Джонсън и министъра по европейските въпроси Девид Дейвисън.

"Мисля, че всички хора, които поемат тази длъжност, ще ги заливат съвети от всички отверстия, които можете да си представите", каза Хил, развеселявйки пресзалата на Комисията. "Не ми е работа да добавям нещо към тези съвети сега".

Той каза, че новата власт в Уайтхол трябва да "изобрети отново" отношенията на Обединеното кралство с ЕС след 43 години членство, като да запази добрите отношения с Европа и управлява процеса интелигентно.

От "теоретическа" дискусията за новите отношения на Британия с ЕС се е превърнала в "практическа", добави Хил, посочвайки, че днес никой не може да предвиди каква ще е бъдещото споразумение и кога ще се стигне до него.

Преди да сдаде поста си на Тереза Мей, Камерън номинира за мястото на Хил британския посланик във Франция Джулиън Кинг. Той трябва да получи одобрението на Европейския парламент, след като председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер му определи ресор. Досегашните отговорности на Хил пое заместникът на Юнкер Валдис Домбровскис, бивш министър-председател на Латвия.