Русия си възвръща мощта. Тя иска статут на велика държава и ще го постигне. 300 години са оставили следа в руските гени. Стремежът на страната е да е център на голяма Евразия, където да царят мир и сътрудничество. Европа също ще принадлежи на тази Евразия. Ако НАТО дръзне на агресия, ще си получи заслуженото от ядрената сила Русия, която никога повече няма да воюва на своя територия. Това заявява в интервю за най-новия брой на сп. “Шпигел” ключовият съветник на Путин Сергей Александрович Караганов (64 г.). Той е и почетен председател на руския Съвет по външна политика и отбрана.

Предлагаме ви акценти от интервюто.

"Още преди осем години предупредих за положение, граничещо с война”, отговаря Караганов на въпрос какво мисли за решението на НАТО да подсили източния си фланг.

Точно преди 8 години Грузия и Русия бяха във въоръжен конфликт. Според Караганов още тогава доверието между Запада и Русия клоняло към нула:

"Русия беше в началото на процеса на превъоръжаване и започна влошаване на взаимното доверие. Предупреждавахме НАТО да не доближава границата на Украйна. За щастие в това отношение Русия успя да парира НАТО.”

По ролята на медиите той казва:

"В сравнение с натовските руските медии са далеч по-скромни. Най-важното за нас е да се чувстваме защитени и да сме подготвени за всичко. Това е причината понякога нашите медии да преувеличават. Същото правят и западните – упрекват ни, че сме били агресивни."

Според Караганов положението сега напомняло за 70-те и 80-те години на миналия век. Съветският съюз разположи ракети със среден обсег, САЩ реагираха остро.

"Тогава Съветският съюз беше рухнал отвътре, но въпреки това реши да разположи ракетите, слагайки начало на една абсолютно ненужна криза. Сега същото прави и Западът. С разполагането на ракетни комплекси вие всявате успокоение в държави като Полша, Литва и Латвия. Това е провокация и с нищо няма да им помогне. Ако настъпи мащабна криза, тези оръжия ще са първите, които ще унищожим. Русия никога повече няма да воюва на своя територия", убеден е съветникът на Путин.

Владимир Путин и Сергей Караганов.

Той нарича "агресия" поведението на американците, вменявайки им във вина, че за тях целта на санкциите спрямо Русия била смяна на властта в Кремъл. “Шпигел” напомня публични твърдения на Караганов, че Русия трябва да си възвърне предишната мощ. Той отговаря:

"Преди всичко ние се стремим да предотвратим по-нататъшна дестабилизация в света. Ние искаме статут на велика държава и ще си го върнем. Не можем да се откажем от това – в гените ни следа са оставили 300 години. Желаем да сме център на голяма Евразия, където да царят мир и сътрудничество. Европа също ще принадлежи на тази Евразия."

На констатацията, че европейците са загубили доверието си към Русия и не разбират нейната политика, Караганов обяснява:

"И вие трябва да разберете, че доверието ни към вас е равно на нула. След всичките разочарования това е естествено. Това, което сега правим, е нещо като тактически предупреждения. Целта ни е да прозрете, че ние сме много по-умни, по-смели и по-решителни, отколкото предполагате."

По намесата на Русия в сирийския конфликт той коментира:

"Това беше решителен и чудесен ход на нашето ръководство. Ние изхождаме от принципа, че във военната област сме по-силни. Руснаците може и да не са толкова силни в икономиката и в изкуството на водене на преговори, но са прекрасни воини. Политическата система в Европа не е в унисон с новите предизвикателства. Прекалено приземени сте. Неотдавна вашата канцлерка каза, че президентът ни се е откъснал от реалността. Вие обаче сте прекалени реалисти."

По темата за бежанската криза мнението на Караганов е:

"Европейският елит търсеше конфронтация с нас и я получи. Ето защо няма да помагаме на Европа, въпреки, че по темата за бежанците лесно можем да го сторим – в състояние сме да действаме 10 пъти по-ефикасно от вас, европейците. Вие се опитвате да си сътрудничите с Турция. Това е срам за вас. Ние ще се придържаме към твърдата си линия и то успешно."

Темата на интервюто отново е НАТО и предстоящото изпращане на 4 батальона – по един в Полша, Литва, Латвия и Естония. Дали Русия ще си изпусне нервите?

"Ако някой мисли, че ние сме готови да започнем конфронтация, то това е идиотизъм. Защо НАТО трупа войски там? Кажете защо! Представяте ли си какво би се случило с тези войски, ако наистина настъпи открита конфронтация? Това е ваша символична помощ за балтийските държави, нищо повече. Ако НАТО започне агресия към държава с такъв ядрен потенциал, като нашата, то вие ще бъдете наказани", заплашва Караганов.

На опитите на Запада да бъде съживен диалогът НАТО-Русия той е пренебрежителен:

"Такива срещи са нелегитимни. НАТО се превърна в нещо съвсем друго. Началото беше като съюз на демократични държави с цел да се защитават. Постепенно това се превърна в цел към постоянно разширяване на пакта. Когато ни беше нужен диалог – през 2008 и 2014 г. (конфликтите в Грузия и Украйна – б. р.), вие не ни дадохте такъв шанс."

Кои са грешките на руската външна политика от последните години? Караганов отговаря:

"В близкото минало нямахме ясно очертана политика спрямо най-близките ни съседки – постсъветските държави. Единственото, което правехме, е да субсидираме и подкупваме техните елити. Тези пари отчасти се крадяха и то от двете страни. По този начин не е възможно да бъде избегната глобална криза, както стана ясно от конфликта в Украйна. Втората ни грешка е, че тъврде дълго се занимавахме с отстраняването на грешките от 90-те години на миналия век."

Има ли шанс скоро Русия да потърси пътища за сътрудничество със Запада:

"Няма никакъв смисъл да очаквате преки и открити признания, че не сме били прави, тъй като ние сме прави. Русия се превърна в мощна азиатско-европейска държава. Аз бях един от тези, които посочиха като верен пътя за развитие на страната ни на Изток. Единственото, което сега мога да кажа е, че в сегашния момент до известна степен си струва да се обърнем и към Европа", завършва Сергей Караганов.